Treće izdanje Amadeus festa otvoreno sjajnim koncertom u katedralnoj crkvi Sv. Terezije Avilske

Foto: Unimedia

Odličnim nastupom Zagrebačkog kvarteta u Bjelovaru je sinoć otvoren je 3. Amadeus fest, međunarodni festival komorne glazbe.

Umjetnički ravnatelj Aleksandar Jakopanec na otvorenju je najavio  tri koncerta iz službenog programa. U Zagrebački kvartet i oboista Daria Golčića, nastupit će i posebno sastavljeni Festivalski ansambli u kojima sviraju glazbenici porijeklom iz Bjelovara, zajedno sa svojim kolegama iz najznačajnijih ansambala u zemlji i inozemstvu.

Jakopanec je naglasio  da i popratni program znači puno za festival. On, uz ostalo, uključuje radionice za djecu pod vodstvom profesorice Vande Novoselac i vrlo posjećeni promenadni koncerti u Glazbenom paviljonu na središnjem trgu.

Nakon svečanog otvaranja, nastupio je Zagrebački kvartet uz gostovanje fantastičnog Daria Golčića. Katedrala je bila popunjena u skladu sa epidemiološkim mjerama, publika je pri ulazu popisana, mjerila se temperatura, nosile maske i držao se razmak, ali to nje utjecalo na oduševljene reakcije i dugotrajni pljesak fantastičnim izvedbama glazbenika.

Oni koji nisu mogli pratiti koncert u živo imali su priliku gledati ga na Internetu na prijenosu u živo.

Nakon koncerta održan je i razgovor sa umjetnicima na kojem je publika imala priliku upoznati ih i iz drugih perspektiva i doznati više pojedinosti o njihovim karijerama i njima samima.

U ime grada Bjelovara, pokrovitelja Amadeus festa, svečanom otvaranju i koncertu nazočila je zamjenica gradonačelnika gđa Valna Bastijančić Erjavec, a sve nazočne je nakon koncerta pozdravio mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko – križevački, koji je naglasio da je ovaj Festival jako važan za kulturni identitet grada.

Zahvalio je glazbenicima na nadahnutom muziciranju, pozdravio sve nazočne kao i one koji sve to prate preko video prijenosa te naglasio da se veseli budućim festivalima s nadom da će do tada okolnosti održavanja biti potpuno normalizirane.