Zagrebački kvartet, najstariji hrvatski komorni ansambl, velikim koncertom obilježava 100. rođendan

Zagrebački kvartet, najstariji hrvatski komorni ansambl, velikim koncertom obilježava 100. rođendan
Foto: Facebook / Zagrebački kvartet

Zagrebački kvartet, jedan od najvažnijih hrvatskih komornih ansambala, velikim će koncertom u subotu, 30. studenoga, obilježiti stoti rođendan.

Godine 1919. utemeljili su ga Vaclav Huml, Ladislav Miranov, Milan Graf i Umberto Fabbri. Tijekom prvog razdoblja djelovanja, do 1943., u Kvartetu su djelovali mnogi istaknuti glazbenici, među kojima i Dragutin Arany, Zlatko Topolski te Stjepan Šulek.

Drugo razdoblje Zagrebačkog kvarteta počinje 1954., kad ga ponovno utemeljuju Josip Klima, Tomislav Šestak, Dušan Stranić i Zvonimir Pomykalo.

U bogatih stotinu godina djelovanja Kvartet je nastupao na svim kontinentima u poznatim koncertnim dvoranama, kao što su Opera u Sydneyju, Koncertna dvorana UN-a u New Yorku, Schauspielhaus u Berlinu, crkva St. John Smith Square u Londonu, Concertgebouw u Amsterdamu, Beethovenhaus u Bonnu i mnoge druge.

Brojni tonski zapisi, među ostalim više od 40 gramofonskih ploča, svjedoče o bogatom repertoaru Zagrebačkog kvarteta, ali i o trajnoj brizi za domaće glazbeno stvaralaštvo.

Ovaj koncert prilika je za predstavljanje novog, četverostrukog CD-a koji obuhvaća povijesne i suvremene izvedbe. Spoj precizne estetike klasike i neustrašive slobode suvremene glazbe, glavna je okosnica njihova programa koji će obilježiti i praizvedba Drugog gudačkog kvarteta Srđana Dedića, uz provjerene uspješnice svima omiljenih Ravela, Elgara, Boccherinija i Brittena.

Mnogi domaći i inozemni skladatelji još od 1920. godine posvećuju svoja djela Zagrebačkom kvartetu. Ansambl je nagrađen svim domaćim glazbenim nagradama, a 1994. primio je i nagradu Granada Histórica y Cultural, kojom su članovi Kvarteta proglašeni počasnim građanima Granade.

Uz najstariji hrvatski komorni ansambl, koji danas čine mladi, iznimno talentirani glazbenik Martin Krpan kao prvi violinist, nadarena braća Philips (violinist Davor i violist Hrvoje) te iskusni violončelist Martin Jordan, u ciklusu Lisinski subotom zasvirat će i proslavljeni Zagrebački solisti, kao i međunarodno priznati mladi glazbenici, gitarist Srđan Bulat i pijanist Filip Fak.

Komentari