TOMAŠEVIĆ: Vjerujem da će ovo biti izvrstan Advent, unatoč pandemiji, to građani i grad zaslužuju

TOMAŠEVIĆ: Vjerujem da će ovo biti izvrstan Advent, unatoč pandemiji, to građani i grad zaslužuju
Foto: Zagreb.hr

Paljenjem prve adventske svijeće 27. studenog na Manduševcu započet će drugi pandemijski Advent u Zagrebu. Višestruko nagrađivani Advent će, zajedno s novogodišnjim događanjima, trajati do 7. siječnja 2022.

Brojne novosti u programu su predstavili gradonačelnik Tomislav Tomašević, predsjednik gradske skupštine Joško Klisović, direktorica TZGZ Martina Bienenfeld te predsjednica Nezavisne udruge ugostitelja Žakline Troskot.

Uz tradicionalne hrvatske igračke koje su motiv ovogodišnjeg Adventa Zagreb, poseban naglasak stavljen je na kulturno-glazbena događanja koja će nas na najljepši mogući način uvesti u blagdansko raspoloženje i iščekivanje Božića. Naime, za vrijeme Adventa Zagreb održat će se čak 14 glazbenih programa s ukupno 129 koncerata, gdje će, između ostalog, nastupiti Zagrebački solisti, Zagrebački komorni orkestar i brojni drugi vrhunskih hrvatski glazbenici, kao i mlade zvijezde pred kojima je budućnost.

Tu su, naravno, i pojedini zagrebački muzeji poput Muzeja za umjetnost i obrt, Etnografskog muzeja, Muzeja prekinutih veza i Muzeja čokolade koji su se uključili s prigodnim programima, a treba istaknuti i ostala događanja kao što su: predstave u HNK, Gavella u Tunelu Grič, Projekt Ilica: Q’ART, Advent Run, Adventu Vidri te posebni programi koji su priređeni za najmlađe.

„Vjerujem da će ovo biti izvrstan Advent, unatoč pandemiji te mislim da to građani i grad zaslužuju“, rekao je gradonačelnik Tomašević. Dodao je kako će osim 26 ugostiteljskih i 44 kućice za prigodnu prodaju suvenirskih proizvoda, ponudu obogatiti i 50 postojećih ugostiteljskih objekata koji će ukrasiti svoje terase i dati posebnu gastronomsku ponudu dizajniranu specifično za Advent. „Ovo je hibridni pandemijski Advent, tako da će veliki dio programa biti fleksibilan, na način da će se održati u zatvorenom prostoru ako epidemiološke mjere to budu dopuštale, ili će se, ako bude potrebno, prebaciti na otvoreni prostor. U svakom slučaju, dat ćemo sve od sebe da najveći dio programa bude realiziran.“ Gradonačelnik je istaknuo kako će Grad Zagreb uprihoditi 3 300 000 kn za 70 kućica, u odnosu na prihod od 900 000 kn za 220 kućica iz 2019., naglasivši kako će većina tog novca biti uložena u organizaciju programa i druge adventske aktivnosti. Pozvao je sugrađane da se cijepe i poštuju epidemiološke mjere, kako bi stavili pandemiju pod kontrolu i nesmetano uživali u Adventu.

Ovom prilikom, direktorica TZGZ-a, Martina Bienenfeld je izjavila: „Svake godine trudimo se naš Advent oplemeniti novitetima temi je posebno drago najaviti šest novih programa, a to su: Advent u LADU, zatim Christmas Garden u Akademiji likovnih umjetnosti (ALU), Adventovo na Katarincu, Zagreb Jingle Mingles u suradnji sa zagrebačkim ugostiteljima, Advent u Prolazu Matice hrvatskih obrtnika u suradnji s našim obrtnicima te Advent u zagrebačkim hotelima koji očekuju goste s posebno osmišljenom blagdanskom ponudom i uređenjem. Spomenula bih i Advent na Zrinjevcu, na kojem nas, uz prigodno uređenje, očekuje čak 13 koncerata naših poznatih hrvatskih izvođača i to svakog petka, subote i nedjelje. Dodatno, nastavit ćemo i s prošlogodišnjim uspješno pokrenutim projektom izložbe proširene stvarnosti (AR) koja će koristiti animirane tradicionalne igračke kao motiv ovogodišnjeg Adventa, a bit će postavljene na 10 lokacija u gradu i to u parkovima, trgovima i velikim otvorenim prostorima. Naime, Advent Zagreb 2021. će nas projektom Virtualne igračke vratiti u vrijeme djetinjstva kroz dugu tradiciju ručno izrađenih igračaka koje su obilježile vrijeme odrastanja mnogih od nas te ćemo imati prilike ponovo se poigrati s njima uz pomoć pametnih telefona. Isto tako, nastavit ćemo i s projektom Svjetlost Adventa gdje s odabranim institucijama na Gornjem gradu ukrašavamo njihove prozore u blagdanskom duhu. Osim toga, TZGZ promovira Advent Zagreb putem integriranih online i offline kampanja na više od 16 tržišta, prateći, naravno, aktualnu epidemiološku situaciju, a osmislili smo i posebnu promociju u sklopu Svjetske izložbe EXPO Dubai. Također, ostvarili smo našu tradicionalnu promotivnu suradnju s Croatia Airlinesom, Turkish Airlinesom te HŽPP-om s kojima smo osigurali posebne cijene karata za posjet zagrebačkom Adventu.“

Predsjednik Gradske skupštine Klisović najavio je koncert Festivala dalmatinskih klapa Omiš koji je tradicija Zagreba od 1984. Naime, umjesto tradicionalnog koncerta koji se pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba održava u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, ove će godine koncert biti održan 11. prosinca u sklopu zagrebačkog Adventa na glavnom zagrebačkom trgu.

Uz navedeno, TZGZ će s partnerima prigodno urediti 11 lokacija u Donjem gradu: Trg bana J. Jelačića, park Zrinjevac, Trg J.J. Strossmayera, Trg kralja Tomislava, Europski trg, prolaz Oktogon, Trg Republike Hrvatske, Trg Mažuranića, Matica hrvatskih obrtnika, ALU i Tunel Grič te četiri u Gornjem gradu: Trg sv. Marka, park Bele IV., plato Gradec te Strossmayerovo šetalište zapad. Pozivamo sve da i ove godine odgovorno uživaju u Adventu, u skladu sa svim mjerama i preporukama nadležnih tijela, a za one koji ne mogu biti s nama osigurali smo online prijenose na našim društvenim mrežama. Bogat kulturno-glazbeni program po raznim lokacijama u gradu će se, naravno, održati u skladu s najnovijim službenim mjerama i preporukama te su svi programi podložni promjenama.

Komentari