Tko je kriv što Zakon o izbornim jedinicama ponovno mora u saborsku proceduru?

Foto: Screenshot Youtube

Nakon što se ustanovilo da Zakon o izbornim jedinicama ponovno mora u saborsku proceduru – jer je trebao stupiti na snagu 1-og listopada, ali je u Narodnim novinama objavljen četiri dana poslije, nakon što ga je potpisao predsjednik Milanović – to je komentirao i premijer Andrej Plenković koji je prozvao predsjednika za političku neodgovornost, objavio je HRT.

Izborna je godina pred vratima, a novog izbornog zakona službeno još nema. Predsjednik Zoran Milanović potpisao je Zakon o izbornim jedinicama u ustavnom roku od osam dana, ali ne na vrijeme da bi mogao stupiti na snagu 1. listopada. Zbog toga ga proziva premijer Andrej Plenković.

“Znači on šalje poruku Hrvatskom saboru – ma ne fermam vas 2%, ne zanimate me, izabrani ste od naroda, najviše ste predstavničko tijelo, ali me ne zanimate, nemam kad, nemam kad… idem u Ministarstvo obrane, idem na ručak, idem na večeru, idem na kavu, nemam tinte. Mi ćemo mu poslat jedan poklon za Božić, jednu tintu, jedno nalivpero da mu se nađe”, rekao je Plenković.

Ne slažu se s time neki oporbeni zastupnici koji propust vide na drugim stranama.

“Predsjednik Republike je ispunio svoju ustavnu zadaću, Sabor je ispunio zadaću koju mu je dao Ustavni sud. Jedino Vlada baš nije bila na visini zadatka pa nije znala točno napisati završnu odrebu, to je cijela priča. Neka se pospu pepelom, a ako im treba savjet bivšeg ministra uprave neka mi se jave”, poručio je Arsen Bauk, Klub zastupnika SDP-a.

“Mislim da je propust vladajućih i većine u Hrvatskom saboru koji je stavio takve rokove i tako se preračunala. Koliko sam vidio s predsjednikove strane sve je bilo u roku”, smatra Domagoj Hajduković, Klub zastupnika Socijaldemokrati.

Sabor je zakon izglasao 28. rujna, no rasprava i glasovanje morat će se ponoviti.

“Na taj način smatra većina da se pogoduje oporbi, da ćemo ponovno imati tu raspravu gdje će oni ponovno optuživati vladajuću većinu. Ali ono što im mogu poručiti je da ćemo mi obaviti tu raspravu, glasovat ćemo i opet će biti isto kao što je bilo”, naglasio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, javlja HRT.