Jandroković i Plenković uputili novogodišnje čestitke, evo što su nam poželjeli u 2023. godini

Foto: Sabor & Vlada

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković uputili su čestitku u povodu nove 2023. godine.

U čestitci Gordana Jandrokovića stoji:

“Svim Hrvaticama i Hrvatima u zemlji i inozemstvu, svim građankama i građanima Republike Hrvatske čestitam novu, 2023. godinu uime Hrvatskoga sabora i osobno.

Godinu na izmaku svijet će pamtiti po brutalnoj ruskoj agresiji na Ukrajinu. Osim sigurnosne i humanitarne krize koju je izazvala, naša društva dovedena su i pred druga brojna iskušenja – energetska, gospodarska, socijalna, zdravstvena i klimatska. Posljedično i dosadašnji obrasci međunarodnih odnosa dovedeni su u pitanje.

No, Hrvatska će 2022. godinu pamtiti i po mnogo dobroga. Pelješkim smo mostom proteklog ljeta u potpunosti spojili naš državni teritorij pretvorivši tako u stvarnost snove ranijih generacija. Napravili smo završne iskorake koji omogućavaju da 1. siječnja 2023. godine postanemo članicom europodručja i schengenskog prostora. Na tom smo putu ispunili skup kriterija zahtjevnijih nego za bilo koju državu članicu dosad i time zaokružili glavne strateške ciljeve te ušli u krug najrazvijenijih europskih zemalja. K tomu, svjedočimo koliko je strateški ispravna bila ranija odluka o gradnji terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku. Ove smo pak godine odlučili proširiti kapacitet LNG terminala što će omogućiti da Hrvatska postane energetskim čvorištem u ovom dijelu Europe.

Potvrda je to kako uz odgovarajuću stratešku viziju i političku stabilnost, društvo i država mogu kontinuirano ići naprijed. Današnja snažnija i geopolitički utjecajnija Hrvatska, upravo zbog svijesti o zahtjevnosti puta kojeg je prešla, više nije država koja treba pomoć već može i treba biti spremna pružiti ruku solidarnosti onima kojima je to potrebno.

Svjesni vrijednosti vlastitih postignuća, uđimo u 2023. godinu hrabro, samopouzdano i složno. Jer, u aktualnim iznimno složenim globalnim okolnostima, pred nama ostaju i značajni nacionalni izazovi poput obnove, mijenjanja negativnih demografskih trendova i drugih reformi. Potrebni dodatni iskoraci obvezuju i donositelje i provoditelje odluka na osobitu razboritost, socijalnu osjetljivost i odgovornost. Potičući nas sve zajedno da u takvim okolnostima razmatramo i mogućnosti vlastitog doprinosa općem boljitku hrvatskog društva, još jednom, svima želim svako dobro – u privatnom, obiteljskom i poslovnom životu. Sretna nova godina!“.

Andrej Plenković je poručio:

“Drage Hrvatice i Hrvati u domovini i izvan Hrvatske, dragi sugrađani,

2022. bila je teška i zahtjevna.

Malo tko je mogao predvidjeti rat u Europi i brutalnu rusku agresiju na Ukrajinu. Hrvatska, koja je i sama bila žrtva agresije, od prvog je dana stala uz prijateljski ukrajinski narod.

Nakon pandemije i potresa morali smo se suočiti s energetskom krizom i rekordnom inflacijom. No pronašli smo rješenje kako bismo zaštitili građane i gospodarstvo.

Kroz tri paketa mjera ublažili smo rast cijena energenata i solidarnim mjerama sačuvali društvenu koheziju.

Posebno se brinemo o našim umirovljenicima, osobama s invaliditetom, nezaposlenima i hrvatskim braniteljima te svima koji su najranjiviji.

Zahvaljujući mjerama Vlade, kao i doprinosu svih zaposlenih i gospodarstvenika, ovu godinu završit ćemo s rastom od oko šest posto. Štoviše, dostigli smo rekordan broj zaposlenih i nikad manju nezaposlenost, uz značajan rast plaća, mirovina i socijalnih naknada.

Godinu na izmaku pamtit ćemo i kao godinu u kojoj smo ostvarili strateške ciljeve kojima smo kao narod dugo težili. Otvorili smo Pelješki most, svehrvatski projekt ponosa i zajedništva, kojim smo povezali krajnji jug s ostatkom zemlje, a integrirali smo i Baranju u mrežu hrvatskih autocesta.

Večeras u ponoć Hrvatska će postati članica Schengenskog prostora i europodručja. Postajemo ravnopravni s 420 milijuna Europljana koji imaju mogućnost slobodnog kretanja preko granica, a uvođenjem eura bit ćemo ekonomski zaštićeniji od budućih kriza. To je, u sadašnjim geopolitičkim okolnostima, važnije nego ikada.

Prije tri desetljeća Hrvatska nije bila međunarodno priznata, a večeras ulazi u uski krug 15 država koje su istodobno članice NATO-a, Europske unije, Schengenskog prostora i europodručja.

U godini pred nama naš prioritet bit će ubrzanje obnove potresom pogođenih područja. Nastavit ćemo poduzimati niz mjera za demografsku revitalizaciju, jer je to pitanje opstojnosti hrvatskog naroda.

Uložit ćemo dodatne napore u smjeru zelene i digitalne tranzicije, jer želimo da Hrvatska bude energetski neovisnija, gospodarski otpornija te klimatski neutralnija, sve radi očuvanja našeg okoliša, prirodnih resursa i budućih generacija.

Premda ne znamo koja će nam iznenađenja donijeti nova godina, Vlada će kao i dosad biti spremna na sve izazove.

Štitit ćemo svakog hrvatskog građanina, biti čvrst oslonac gospodarstvu te Hrvatsku i dalje voditi prema boljitku i razvoju.

Svima vam od srca želim sretnu i uspješnu novu godinu!”