SVJETSKI DAN ZDRAVLJA: U subotu na Cvjetnom trgu besplatne pretrage krvi

Foto: Pixabay

Obilježavanja Svjetskog dana zdravlja 2018. u organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo i u suradnji s Hrvatskom komorom zdravstvenih radnika, strukovni razred za medicinsko-laboratorijsku djelatnost, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje održat će se ove subote, 7. travnja na Cvjetnom trgu u trajanju od 9.00 do 14.00 sati.

Zagrepčanke i Zagrepčani će moći u subotu potpuno besplatno izmjeriti razinu glukoze u krvi, izmjeriti hormon TSH, napraviti cjelovitu krvnu sliku, a Zagrepčani će moći izmjeriti i PSA vrijednost (tumorski biljeg za prostatu) i to zahvaljujući članovima Hrvatske komore zdravstvenih radnika, razred MLD koji ujedno obilježavaju i svoj Međunarodni dan.

Prevencija je najvažniji dio zdravstvene zaštite, stoga će uz besplatna mjerenja na Cvjetnom trgu građani dobiti i savjete o zdravoj prehrani i redovitoj tjelovježbi, a imat će prilike i prepustiti se u ruke profesionalnih fizioterapeuta. Na štandovima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje stručnjaci će informirati građane o različitim aspektima spolnog zdravlja i pristupačnosti odgovarajuće zdravstvene skrbi u prevenciji i liječenju.

Od samog osnutka Svjetska zdravstvena organizacija rukovodi se načelom da svi ljudi trebaju moći ostvariti svoje pravo na najvišu razinu zdravlja. Budući da se univerzalna zdravstvena zaštita postiže kad je politička volja snažna, ovogodišnjim geslom Svjetskog dana zdravlja „Univerzalna zdravstvena zaštita: svatko, svugdje“ želi se poručiti kako svi imaju pravo na zdravlje. Obilježavanju se pridružuju i organizatori Svjetskog dana zdravlja na Cvjetnom trgu na čelu s Gradom Zagrebom te građanima ovim povodom poklanjaju različite pretrage i savjetovanja.

“Ovogodišnja tema Svjetskog dana zdravlja iznimno je važna i podsjeća nas da je osnovna zdravstvena zaštita pravo svakog čovjeka, a ne luksuz pojedince. Pozivamo naše sugrađane da se odazovu u subotu na besplatne pretrage, kao i na savjetovanja o zdravom načinu života, kako bi zahvaljujući preventivnom ponašanju spriječili zdravstvene probleme u budućnosti”, istaknuo je dr.sc. Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Građani će moći u subotu na Cvjetnom trgu napraviti sljedeće pretrage:
Vađenje venske krvi
• PSA i TSH od 9.00 do 10.00 h, nalazi će se slati građanima na e-mail adresu ili će biti podijeljeni na info pultu istog dana oko 12.00 h
• KKS od 10.00 do 14.00 h, nalaz na licu mjesta
Vađenje kapilarne krvi
• GUK i PSA od 9.00 do 11.00 h, nalaz na licu mjesta

Također, na Cvjetnom trgu građanima će se dijeliti kuponi za zagrebačke bolnice u kojima će se obavljati besplatne pretrage lipidograma od 9. do 12.4., kada će medicinsko-laboratorijski djelatnici obilježavati svoj Međunarodni dan (15.04.).