Svečano dodijeljene godišnje nagrade i proglašene nacionalne prvakinje Drame HNK u Zagrebu

Foto: Mara Bratoš

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu svečanošću u kazališnom foajeu dodijelilo je godišnje nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja u drami, operi i baletu u sezoni 2022./2023.

Nagrada Mila Dimitrijević za najbolje žensko glumačko ostvarenje zagrebačkog HNK dodjeljuje se Jadranki Đokić za ulogu Klare u Krležinoj Ledi u režiji Franke Perković Gamulin.

Foto: Mara Bratoš

“Slobodno se može reći da njezina glumačka kreacija i energija nose predstavu bilo da se pojavljuje u strogom muškom odijelu ili ženstvenoj haljini. Raskošna interpretacija Klare daje širok dijapazon glumačkih stanja i emocija; čas je beskompromisna i izravna, čas podatna, šarmantna i plaha. Takvo glumačko umijeće teško je ne primijetiti, a još teže ne nagraditi”, stoji  u obrazloženju ocjenjivačkog suda u sastavu teatrologinje Martine Petranović, dramaturginje Željke Turčinović i predsjednice i glumice Helene Buljan.

Nagradu za najbolje muško glumačko ostvarenje dobio je Dušan Bućan za ulogu Sganarella u Molièreovu Don Juanu.

U obrazloženju stoji: “Dušan Bućan virtuozno je oblikovao lik Sganarella kao Don Juanova antipoda te dopadljiva i prostodušna gubitnika iz ‘naroda’ pa ako je njegov lik i ostao prikraćen za ‘svoju plaću’, glumačko majstorstvo i duhovitost s kojima ga je Dušan Bućan iznio na scenu nisu mogli proći nezamijećeno i nenagrađeno.”

Ocjenjivački sud u sastavu glazbene urednice Zrinke Matić, dr. sc. Hane Breko Kusture i kazališnoga kritičara i novinara Denisa Derka Nagradu Vladimir Ruždjak za najbolje operno ostvarenje dodijelili su bas-baritonu Ozrenu Bilušiću za ulogu Chapmana u operi Lennon Ive Josipovića.

Nagrada Marijana Radev za najbolje operno ostvarenje dodjeljuje se sopranistici Mariji Kuhar Šoša za dvije uloge: ulogu Violette Valéry u operi Traviata Giuseppea Verdija i ulogu Yoko Ono na praizvedbi opere Lennon Ive Josipovića.

Nagradu Ana Roje ocjenjivački sud u sastavu plesne kritičarke Maje Đurinović, balerine, koreografkinje i pedagoginje Ljiljane Gvozdenović i koreografkinje Božice Lisak dodijelio je solistici baleta Atini Tanović i to za ulogu Mirze u predstavi Spartak u koreografiji Jiřija Bubeníčeka te za ulogu Majke i Žene u zelenom u predstavi Peer Gynt Edwarda Cluga.

Nagradu Oskar Harmoš ocjenjivački je sud dodijelio mladom plesaču Yuhu Yoshioki i to za ulogu Artoriksa u baletu Spartak Jiřija Bubeníčeka te za nastup u baletnoj večeri Prelaženje linije, u baletu S koreografa Philippea Kratza.

Na svečanosti dodjele nagrade dosadašnje prvakinje Drame Ksenija Marinković i Nina Violić dobile su status nacionalnih prvakinja Drame HNK koji im je na prijedlog uprave Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu dodijelilo Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Status nacionalnih prvaka dodjeljuje se osobito zaslužnim kazališnim umjetnicima.