SVEČANA PREMIJERA FILMA BOSANSKI LONAC: Od četvrtka kreće u kino distribuciju po Hrvatskoj i BiH

Foto: Bojan Zibar

Sinoć je u Kaptol Boutique Cinema premijerno prikazan film ”Bosanski lonac”, scenarista i redatelja Pave Marinkovića.

Film je svoju svjetsku premijeru imao pred rasprodanim gledalištem na ovogodišnjem Sarajevskom filmskom festivalu, u prestižnoj sekciji “Open Air”, a glavnu ulogu odigrao je poznati bosansko-hercegovački glumac Senad Bašić, široj javnosti poznat po ulozi Faruka Fazlinovića u seriji Lud, zbunjen, normalan.

Foto: Press

Bašić glumi Faruka Šegu, neuspješnog bosanskog pisca kojem prijeti deportacija iz Austrije ako ne dokaže da je pridonio austrijskom kulturnom životu. Posljednja mu je prilika kazališna grupa koja može postaviti na scenu njegovu mladenačku dramu. Farukov nevoljki povratak u kazalište natjerat će ga da shvati što je uistinu važno u životu.

“Sretan sam što sam večeras tu i što nakon zagrebačke premijere film Bosanski lonac Pave Marinkovića kreće u distribuciju po hrvatskim gradovima. U istom periodu je i distribucija u BiH i uvjeren sam da će publika biti zadovoljna. Ovim putem pozdravljam publiku, ali i zahvaljujem svima koji su sudjelovali u stvaranju ovog filma.” rekao je glavni glumac.

Osim Senada Bašića, u Bosanskom loncu glume Bruna Bebić kao Farukova partnerica, Goran Grgić kao Farukov prijatelj i vlasnik restorana, Admir Glamočak je domar kazališta, a Brigit Stöger je glumica i producentica koja vodi kazalište zajedno sa svojim zaručnikom i pomalo ludim redateljem kojeg glumi Andreas Kiendl. U ostalim ulogama su dobitnik nagrade za najboljeg europskog glumca Zlatko Burić, te Igor Kovač, Dejan Aćimović, Julia Franz Richter, Dražen Kühn, Aleksandar Petrović, Wolfram Berger i mnogi drugi.

Hrvatskoj premijeri su prisustvovali i brojni poznati i ugledni uzvanici: redatelji Branko Schmidt, Zrinko Ogresta, Vinko Brešan, Daniel Kušan, Ivan Goran Vitez, Kristijan Milić, glumci Anja Šovagović Despot, Dragan Despot, Ecija Ojdanić, Sandra Lončarić, Mirela Brekalo, Jelena Perčin, Matija Prskalo, Žarko Radić, Jelena i Stjepan Perić, Slaven Knezović, Boris Svrtan, Dražen Šivak, Gracija Filipović, Petra Tunjić, Tara Thaller, glazbeni umjetnici Alfi Kabiljo i Drago Diklić, dizajneri Loredana Bahorić, Damir Begović, Mateja Dujić, Neira Sinanbašić te mnogi drugi.

Premijere filma uz prisustvo redatelja i glavnog glumca održat će se i u Osijeku (11. listopada), Rijeci (12. listopada) i Puli (13. listopada), a od četvrtka, 12. listopada “Bosanski lonac” kreće u kino distribuciju diljem Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine.

“Početak kino distribucije je pravi početak života jednog filma, njegovo puštanje u život. Sretan sam što će “Bosanski lonac” igrati u toliko kino dvorana u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Htio bih da taj život potraje što duže. I nadam se da će publika emotivno, ali i s okrepljujućim smijehom pratiti Farukov put iskupljenja koji je možda neobičan, ali svima nama blizak.” izjavio je scenarist i redatelj filma ”Bosanski lonac” Pavo Marinković.

Direktor fotografije je Peter Roehsler koji je ujedno i koproducent filma. Montažer je Dubravko Slunjski, scenograf Burkahard Stuhlecker, kostimografkinja Gordana Rapić, majstorica maske Ana Bulajić-Črček, skladatelj Teg Regklis, a glavni producent filma je Stanislav Babić (Telefilm).

Film je nastao uz potporu HAVC-a, Cine Art Štajerske, Eurimagesa, Film Commissiona Graz, EACEA Medije, HRT-a i Fondacije za kinematografiju Sarajevo.