Što sa starim mobitelom? Pošta nudi elegantno rješenje!

Ovih dana Zagrepčani su u poštanske sandučiće dobili letak kojim ih Hrvatska pošta obavještava da u svim svojim uredima otkupljuje rabljene mobitele.

mobiteli-otkup

Procedura je jednostavna: donesite rabljeni mobitel u bilo koji ured Hrvatske pošte i odmah za njega dobijete novac. Ovu posao Hrvatskih pošta je pokrenula u suradnji s tvrtkom Mobis – electronic Servisni centar koja već nekoliko godina radi na projekt otkupa mobilnih uređaja.

Stručnjaci za mobilne telefone govore da se 90 milijuna nekorištenih mobilnih telefona odlaže u ladicama i ormarima kuća i ureda svake godine. Takvi mobilni telefoni ispuštaju otrove u okolnu atmosferu i postaju potencijalna opasnost za okoliš.

Takvog mobitela vlasnici bi se trebali riješiti, vodeći računa i o zaštiti okoliša, a prodaja je svakako najprihvatljiviji način.

No, ako ste sada pomisli da ćete za Nokiu 2700 Classic ili Samsung Corby II dobiti neke lijepe novce, u velikoj ste zabludi. Prvi u otkupu vrijedi 32, drugi 16 kuna, a ni oni nisu najjeftiniji – za neke starije modele dobit ćete jednu kunu.

Koliko vrijedi mobitel koji godinama leži u vašoj ladici možete provjeriti na web stranici www.fonebank.hr.

Ipak, čak i ako vrijedi samo jednu kunu, nemojte ga baciti u smeće, nego se pobrinite da bude zbrinut na ekološki prihvatljiv načijn.

Mobiteli koje otkupi tvrtka Mobis – electronic Servisni centar, izravno ili posredstvom Hrvatske pošte, neće završiti na smetištu, opasne tvari sadržane u svakom mobilnom uređaju neće zagaditi okoliš.

“Mi osiguravamo ponovno korištenje mobilnih telefona ili ih recikliramo kada primimo komponente, na siguran i prikladan način. Ponovno koristimo mobilne telefone slanjem u zemlje u razvoju u Africi i Aziji kako bismo pomogli društvima koja si ne mogu priuštiti mobilne telefone. Poduzimanje tih koraka optimizira upotrebu materijala i resursa, prije nego samo recikliranje”, poručuju iz tvrtke Mobis – electronic Servisni centar.