“Stjepan Radić i Česi” – predavanje povodom 150. godišnjice rođenja velikog hrvatskog političara

Stjepan Radić

U sklopu 5. dana češke i hrvatske kulture u Zagrebu koji se održavaju u organizaciji Češke besede Zagreb i Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba, u utorak 8. lipnja u 18 sati Češkom domu u Zagrebu, Pavla Šubića 20, održat će se predavanje povodom 150. godišnjice rođenja Stjepana Radića.

Suorganizator predavanja je Hrvatsko-češko društvo, a o temi Stjepan Radić i Česi govorit će povjesničar i bohemist Marijan Lipovac, predsjednik Hrvatsko-češkog društva. Predavanje će se moći pratiti i putem Youtube kanala Hrvatsko-češkog društva na poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=pJMQ1_2WAUg

Marija i Stjepan Radić

Molimo Vas da ovo predavanje najavite i eventualno popratite.

Hrvatski političar Stjepan Radić (1871. – 1928.), bio je najveći popularizator hrvatsko-čeških veza krajem 19. i počekom 20. stoljeća. Napisao je prve priručnike za učenje češkog jezika i zalagao za njegovo učenje u hrvatskim srednjim školama, kao i za političku suradnju Hrvata i Čeha kako bi se zajednički izborili za svoje nacionalne interese unutar Austro-Ugarske. Čehe je smatrao najkulturnijim i najnaprednijim slavenskim narodom. U brošuri Kako ćemo iz našeg zla u dobro iz 1902.

Radić piše: “Česi su po svom znanju, napretku i bogatstvu, a osobito po svojoj ljubavi k slavenskoj braći, prvi slavenski narod. Česi nam mogu najviše pomoći tim što se kod njih možemo naučiti kako se pametno i napredno gospodari, radi i trguje i kako se stvara narodna sloga.”

Prag i Češka imali su veliku ulogu u Radićevom političkom i idejnom sazrijevanju jer je od Tomáša Masaryka i drugih čeških političara preuzeo ideju da u politici treba praktično djelovati kako bi se ostvario pomak nabolje, posebno u gospodarstvu, kulturi i prosvjeti, što je kasnije primijenio u svom radu među hrvatskim seljaštvom.

Kao odličan poznavatelj češkog jezika Radić je na češkom pisao i književna i publicistička djela te novinske članke.

Radić je s Češkom bio povezan i preko svoje supruge Marije (pravim imenom Marie Dvoráková) koju je upoznao 1894. tijekom studija u Pragu, a ondje su se vjenčali 1898. Svoje četvero djece Marija i Stjepan Radić odgajali su dvojezično, a dolazili su i u Češku besedu Zagreb. Zbog svojih zasluga za hrvatsko-češke odnose Stjepan Radić je 2018. u Pragu dobio ulicu sa svojim imenom, na inicijativu Hrvatsko-češkog društva, a 2011. podignuta mu je i spomen-ploča na mjestu vjenčanja.