ŠTIT DOMOVINE 2023: Natjecatelji prošli zahtjevnu stazu od 35 km s 10 kg opreme na leđima

Foto: MUP

Kada je i posljednji natjecatelj jučer, na natjecanju „Štit Domovine Zagreb 2023“ došao do cilja, znači da je prošao zahtjevnu stazu dužu od 35 kilometara s opremom težine veće od 10 kilograma.

Savladao je uspon na Sljeme i uspješno obavio niz taktičko-tehničkih zadaća: navigaciju i snalaženje u prostoru, alpinističku spretnost spuštajući se s 40-tak metara visine niz okomitu stijenu, vještinu gađanja oružjem u ciljano izazvanoj stresnoj situaciji, spretnost pri rukovanju, rastavljanju i sastavljanju naoružanja i, pred kraj utrke, sposobnost savladavanja desantne mreže.

Kada se uzme u obzir i veslanje, plivanje, rukovanje vatrenim oružjem prethodnih dana, s punim pravom možemo postaviti pitanje je li to bila samo vježba ili je to bilo natjecanje u kojem je pravi izazov doista i doći do cilja, bilo kao policajac ili policajka, bilo kao veteran udruge proizašle iz Domovinskog rata, kao pripadnik oružanih snaga ili kao pripadnik naših gostiju – stranih policijsko-vojnih postrojbi.

Upravo kada predstavljaš sebe kao osobu i kao pripadnika jedne od službi koje vode brigu za sigurnost građana, postaje jasan smisao ovakvog natjecanja.

U tim teškim uvjetima, za vrijeme sparnog dana i nakon dvodnevnih kvalifikacijskih natjecanja, ostaje ne samo diviti se i čestitati svim natjecateljima, nego i reći im hvala za to što jesu, što su tu za nas i radi nas, radi sigurnosti i mirnog zajedničkog života. Iz ovog natjecanja svi možemo naučiti kako pobijediti sebe, kako pomaknuti svoje granice, jer uspjeh u životu ne postižemo natječući se s drugima, već natječući se sa samim sobom i pritom pobijediti. Jučer je njih 73 još jednom pobijedilo sebe i na tome im čestitamo!

Sudionike natjecanja na trasi su dočekivali i bodrili građani, poput Maje i Zdenka koji su im na toj zahtjevnoj dionici ponudili osvježavajuća pića.

Svima nam je doista čast pozdraviti ovih 73-oje natjecatelja, među kojima je bilo 10 žena – osam pripadnica policije i dvije pripadnice stranih policijsko vojnih postrojbi.

Čestitamo i veteranima specijalne policije i udrugama proizašlih iz Domovinskog rata – posebna nam je čast što su i dalje s nama, kao i sedmorici pripadnika stranih policijsko-vojnih postrojbi.

Primjer svima nama svakako jesu Nives Šimić (34), policijska službenica VI. Policijske postaje Zagreb i Ivica Ostrun (58) voditelj Službe za granicu Policijske uprave brodsko-posavske, ujedno i najstariji natjecatelj koji iza sebe već ima tri ovakva natjecanja.

Nives je istaknula: „Prvenstveno je čast sudjelovati u ovakvoj trci okružen s kolegama koji nisu konkurencija, već su željni pozitivnog dokazivanja koliko svi zajedno možemo postići” i potom zaključila “pokažimo tko smo i što možemo, ne radi nas, nego radi toga što naša policijska ili vojna služba i postoji – radi mira, spokoja i sigurnost svih u Republici Hrvatskoj.“

Ivica je također istaknuo: „Biti uzor, može se! I treba biti spreman ne za utrku, nego za obavljanje službe. Kao najstariji treba biti primjer mlađim kolegama, kako trening i odgovoran pristup policijskim zadaćama zahtijeva stalno usavršavanje, znanja i sposobnosti, a sve to zahtijeva veliku tjelesnu pripremljenost.” No, kako ističu Nives i Ivica, ova utrka je duh zajedništva, pozitivan duh da smo zajedno, i u životu, i u službi, i baš kao danas, u utrci.

Nagrađujući one koji su bili najbolji ili, bolje rečeno, prvi među jednakima, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, izaslanik predsjednika Vlade RH, u svom prigodnom obraćanju uputio je pozdrave svim nazočnima te istaknuo vrijednost organiziranja cijelog događaja, čestitajući najboljima: „Pozdravljam sve organizatore, sve predstavnike ministarstava i prije svega čestitam svim pobjednicima.“

Također je zahvalio na sudjelovanju svim pripadnicima Ministarstva obrane RH i Oružanih snaga, Ministarstva unutarnjih poslova, veterana Specijalne policije kao i gostiju, pripadnika stranih vojno – policijskih snaga na natjecanju: „Pozdravljam i naše specijalce i sve one koji su pokazali da i u našim godinama možemo ostvariti vrhunske rezultate“, zaključio je ministar Božinović naglasivši kako se vrhunski rezultati ostvaruju bez obzira na godine.

Završnu svečanost, uz izaslanika predsjednika Vlade RH mr. sc Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i glavnog ravnatelja policije Nikolu Milinu, uveličali su državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin, ministar obrane Mario Banožić, te načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić sa suradnicima.

Zaključno, neka natjecanje traje! S veseljem čekamo sljedeću i sljedeće godine kada će svoje znanje i vještine pokazati neki novi, na iskustvu onih starih, kada ćemo opet zajedno stvarati osjećaj da natjecanje spaja, ali i potiče. Na svima je nama podržati jedan drugog, a hrvatska policija kroz ovo natjecanje poručuje – tu smo s vama zbog vas, zbog svih nas.

Rezultati natjecanja:

MUP – MUŠKI 
1. mjesto – Luka Špehar (MUP)
2. mjesto – Antionio Đurđević (MORH)
3. mjesto – Petar Volarević (MUP)

MUP – ŽENE
1. mjesto –Ana Antolić (MORH)
2. mjesto – Martina Radman (MUP)
3. mjesto – Sara Grubić (MORH)

PRIPADNICI STRANIH POLICIJSKIH SNAGA
1. mjesto – Jure Majdič (Republika Slovenija)
2. mjesto – David Adamič (Republika Slovenija)
3. mjesto – Bojan Koštomaj (Republika Slovenija)

VETERANI SPECIJALNE POLICIJE IZ DOMOVINSKOG RATA RH
1. mjesto –Josip Marić
2. mjesto – Gabrijel Flegar
3. mjesto – Mario Kos i Josip Klemm