Stiglo prvih 9750 doza cjepiva protiv koronavirusa, sutra počinje cijepljenje

Foto: HZJZ

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) doc. Krunoslav Capak i koordinatori distribucije, dočekali su danas u 6 sati ujutro prvih 9750 doza cjepiva protiv koronavirusa tvrtke Pfizer-BioNTech.

Cjepivo se mora skladištiti na temperaturi od -70 stupnjeva, a sutra, 27. prosinca, će krenuti u distribuciju po županijama, objavio je HZJZ.

Foto: HZJZ

Prema riječima doc. Krunoslava Capaka, ovo je najvažniji događaj od početka pandemije. Od sutra krećemo s cijepljenjem najugroženijih skupina stanovništva na čitavom teritoriju Republike Hrvatske.

Cjepivo se sutra distribuira županijskim zavodima koji će organizirati cijepljenje korisnika domova za starije, zdravstvenog osoblja koje radi s oboljelima od COVID-19 i djelatnika hitne medicine.

Za sada je to simbolična količina cjepiva koje se dostavlja svim zemljama članicama EU čime počinju Europski dani cijepljenja 27., 28. i 29. prosinca. Nakon toga svakog tjedna nam stižu nove doze što očekujemo sukladno planu cijepljenja.

“Pozivamo sve građane da se odazovu cijepljenu sukladno našem sloganu ‘Misli na druge. Cijepi se!’, stoji u objavi HZJZ-a.

Foto: HZJZ