STIGLI PODACI: Siječanj u Europi bio je topliji od prosjeka, ali ne u svim zemljama. Evo u kojima je bio hladniji

STIGLI PODACI: Siječanj u Europi topliji od prosjeka, ali ne u svim zemljama. Evo u kojima je bio hladniji

Siječanj 2022- godine u Europi je općenito bio topliji od prosjeka, dok su temperature u južnoj Europi bili ispod prosjeka, objavila je Copernicus služba za klimatske promjene (C3S).

Površinske temperature zraka u siječnju 2022.:

  • U siječnju 2022. su temperature zraka u Europi općenito bile iznadprosječne.

  • Uvjeti topliji od prosjeka bili su u Njemačkoj, istočnoj Europi, Skandinaviji, sjeveru Ujedinjenog Kraljevstva i Irskoj, dok su uvjeti hladniji od prosjeka bili u Francuskoj, sjeveroistočnoj Španjolskoj, Grčkoj i Turskoj.

  • Globalno je siječanj 2022. bio 0.28°C topliji od prosjeka za razdoblje 1991.-2020.

  • Temperature su bile iznad prosjeka u dijelovima središnje Azije i Rusije, a značajan toplinski val zahvatio je Južnu Ameriku, dok su se temperature niže od prosjeka dogodile u većini dijelova Kanade, Sjeverne Afrike i Indije.

Karte i navedene vrijednosti podataka za temperaturu su iz skupa podataka ERA5 ECMWF Copernicus službe za klimatske promjene. Područni prosjeci temperature u europskoj regiji odnose se samo na kopno sa sljedećim granicama zemljopisne dužine/širine: 25W-40E, 34N-72N.

C3S je slijedio preporuku Svjetske meteorološke organizacije (WMO) da koristi najnovije 30-godišnje razdoblje za izračun klimatoloških prosjeka i promijenio referentno razdoblje u 1991.-2020. za svoje C3S klimatske biltene koji pokrivaju siječanj 2021. nadalje. Brojke i grafike za novo i prethodno razdoblje (1981.2010.) pružaju se radi transparentnosti.

Copernicus služba za klimatske promjene, koju vodi Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze u ime Europske komisije uz financiranje EU, rutinski objavljuje mjesečne klimatske biltene u kojima izvještava o promjenama uočenim u globalnoj površinskoj temperaturi zraka, morskom ledenom pokrivaču i hidrološke varijable.

Svi prijavljeni nalazi temelje se na računalno generiranim analizama koje koriste milijarde mjerenja sa satelita, brodova, zrakoplova i meteoroloških postaja diljem svijeta.