Alarmantno upozorenje uoči Dana planeta Zemlje: “Pluća planeta” polako “odumiru”, a za to smo sami krivi

Foto: Pixabay

Unatoč brojnim dogovorima i sporazumima koji su postugnuti na globalnom nivou, a odnose se na zaustavljanje globalnog zagrijavanja na 1.5 stupnjeva i proglašavanje 30% teritorija Zemlje zaštićenim područjem, realnost je sasvim suprotna.

“Pluća planeta” polako “odumiru”, a za to smo sami krivi. S njima nestaje i ostali, za nas neprocjenjivo važan, živi svijet.

Svjesni ubrzanih klimatskih promjena i gubitka bioraznolikosti, što je dokumentirano i u WWF-ovom posljednjem Izveštaju o stanju planeta, apeliramo na sve donostelje odluka, korporacije i građane da prestanu s neograničenom uporabom i zlouporabom prirodnih resursa koji su na rubu da budu sasvim iscrpljeni, te da se preusmjere na održive izvore energije.

“Dan planeta Zemlje je prilika da se osvrnemo na šume – naša pluća zahvaljujući kojima dišemo te i dalje imamo priliku uživati u životu, ali i boriti se za zdravi planet. Godišnje uništimo šuma veličine Portugala! Ne smijiemo zaboraviti ni druge resurse koje uzimamo zdravo za gotovo poput vode i zraka, o kojima WWF brine kroz brojne regionalne projekte. Moramo promijeniti svoj odnos s prirodom – ali moramo surađivati”, ističe Nataša Kalauz, izvršna direktorica WWF Adrije.

“Korištenje obnovljivih izvora energije umjesto dosadašnje prakse da se oslanjamo isključivo na fosilna goriva, uvelike može pomoći u očuvanju prirodnih resursa, bez kojih ne bi bilo ni života na planetu”, dodaje Kalauz.

Možda mislimo da je borba za očuvanje prirode i okoliša niže na ljestvici naših prioriteta, ali trebamo biti svjesni da je nestanak prirode i živog svijeta koji je čini, direktno povezan sa poremećajima u svjetskom gospodarstvu kao i prijetnjom za naš opstanak. Održivi razvoj, održivo poslovanje i održivi planet u svakom smislu tih riječi ono su što će nam pomoći da se vratimo životu u skladu sa prirodom i opstanku postojećih biljnih i životinjskih vrsta, pa i nas – ljudi.

WWF Adria poziva građane Zagreba da se pridruže na proslavi Dana planeta Zemlje u subotu, 22. travnja u 11 sati na Cvjetnom trgu, gdje će zajedno s Hrvatskim veslačkim savezom i našim Olimpijcima, braćom Sinković i Damirom Martinom, organizirati atraktivno događanje za djecu.