Štampar objavio nove upute: Evo tko bi sve trebao nositi masku i kako je pravilno koristiti

Foto: Canva

Svjetska zdravstvena organizacija zagovara racionalnu uporabu maski i to u slučajevima kada netko ima respiratorne simptome (kašlje ili kiše) ili postoji sumnja da je obolio od koronavirusa te ako njeguje oboljelu osobu sa sumnjom na novi koronavirus.

Osoba koja ima respiratorne simptome nošenjem maske smanjuje rizik širenja zaraze na druge. Uvijek, neovisno o tome imaju li osobe znakove respiratornih bolesti ili ne, neophodno se pridržavati općih mjera zaštite.

Zaštitna oprema (maske i rukavice) potrebno je nositi kod sumnje na zarazu ili kod osoba za koje je potvrđeno da su zaražene koronavirusom.

Preporučuju se i osobama kojima je izrečena mjera zdravstvenog nadzora u karanteni ili samoizolaciji ili osobama za koje se opravdano sumnja da su bile u bliskom kontaktu s osobom za koju je dokazano da je zaražena.

Kiruršku masku treba koristiti na sljedeći način:
– Prije stavljanja maske, oprati ruke sapunom i vodom ili alkoholnim dezinficijensom.
– Pokriti usta i nos maskom i provjeriti da rubovi maske dobro prianjaju uz lice.
– Izbjegavati diranje maske tijekom korištenja. Ako je diramo, potrebno je oprati ruke sapunom i vodom ili alkoholnim dezinficijensom.
– Masku koja se navlažila, zamijeniti novom. Ne koristiti istu masku više puta.
– Masku skidati sa stražnje strane (ne dirati prednji dio) te je baciti u zatvorenu kantu za otpad. Nakon toga, oprati ruke sapunom i vodom ili alkoholnim dezinficijensom.
– Najvažnija i najučinkovitija mjera je poštivanje socijalne distance i ostalih općih mjera zaštite.

Ove upute Pripremila je: Ana Puljak, spec. javnog zdravstva, voditeljica Odjela za promicanje zdravlja, Služba za javno zdravstvo.