STABLO USPOMENA: Na Medvednici sutra počinje sadnja stabala u spomen na preminule

Stablo, šuma
Ilustracija | Foto: Pixabay

Na obroncima Medvednice sutra započinje sadnja prvih stabala u sklopu projekta Stablo uspomena Hrvatskih šuma i Posmrtne pripomoći.

“Cilj nam je pošumljavanje i revitalizacija hrvatskih šuma, a svako će stablo biti posađeno u čast preminulog člana Udruge (Posmrtna pripomoć, op. ur.), rekla je i naglasila kako će ovim projektom svatko moći izraziti svoje suosjećanje za preminulu osobu na poseban način”, izjavila je Petra Majdak, voditeljica projekta Stablo uspomena, u HTV-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

U nekim zemljama, primjerice SAD-u, postoji desetljetna tradicija pošumljavanja na takav način – kod nas je to nešto novo.

Damir Miškulin, voditelj uprave Hrvatskih šuma Podružnice Zagreb, rekao je kako Medvednica ima 7.000 hektara i na svakom hektaru je minimalno tisuću stabala što znači da ima na čitavoj Medvednici 7-10 milijuna stabala.

“2013. godine desilo se olujno nevrijeme koje je u jednoj noći oborilo 40 tisuća kubika ili 50 tisuća stabala. Ove je godine, također nevrijeme srušilo stabla”, rekao je i dodao kako je i potkornjak veliki problem hrvatskih šuma.

Površina koja će se sutra sanirati je površina napadnuta potkornjakom, rekao je Miškulin.

Majdak je istaknula kako će sutrašnja sadnja biti prva sadnja memorijalnih stabala u Hrvatskoj. Udruga će godišnje financirati sadnju minimalno 5.000 sadnica.

“Cilj nam je pošumljavanje i revitalizacija hrvatskih šuma, a svako će stablo biti posađeno u čast preminulog člana Udruge”, rekla je i naglasila kako će ovim projektom svatko moći izraziti svoje suosjećanje za preminulu osobu na poseban način.