SRAMOTA! Neće vjerovati kakve je nagrade grad Zagreb podijelio najboljim učenicima, državnim prvacima, i njihovim profesorima

Učenica - učenje
Foto: Pixabay

Jučer je na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatskoga sabora i Ministarstva znanosti i obrazovanja, održana svečanost na kojoj su učenicima i studentima, pobjednicima na državnim i međunarodnim natjecanjima u znanju te glazbi i plesu, uručena priznanja Oskar znanja.

Toj velikoj svečanosti prethodio je niz manjih, po gradovima i županijama, na kojima su učenicima također uručena priznanja, a u mnogim slučajevima i vrijedne nagrade.

Tako je, primjerice, Zagrebačka županija nagradila 240 učenika osnovnih i srednjih škola koji su na državnim natjecanjima osvojili jedno od prva tri mjesta te njihova 93 mentora. Na svečanosti održanoj u Svetom Ivanu Zelini uručeni su im nagrade – Zagrebačka županija pobrinula se za novčane poklon bonove u iznosu od 500, 700 i 1.000 kuna te prijenosna računala i pametne telefone, dok je Hrvatski Telekom ove godine donirao 10 tableta.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji, uz prigodna priznanja i plakete, učenici su dobili i novčanu nagradu u iznosima od 3000 kuna za 1. mjesto, 2500 kn za 2. mjesto i 2000 kuna za 3. mjesto. Također, nagrađeni su i svi njihovi mentori u iznosu od 1800 kuna.

A u Zagrebu?

U Zagrebu nije bilo nikakve svečanosti! Istina, ne može se reći da se nadležne gradske vlasti svojih pobjednika i njihovih mentora nisu sjetile. Na adrese zagrebačkih škola za svakoga od njih stigli su darovi, ali oni nisu izazvali oduševljenje, kako bi se očekivalo u takvim prilikama, nego šok i nevjericu.

Njima, naime, nisu uručeni laptopi, tableti ili pametni telefoni, a ni novčane nagrade, nego su, prema informacijama iz nekih zagrebačkih gimnazija, državni pobjednici i njihovi mentori kao nagradu za svoj uspjeh dobili knjige iz kojih bi se trebali podučiti lijepom ponašanju i općoj kulturi! Neki su, navodno većina nagrađenih, dobili “Veliki suvremeni bonton”, a nekima je pripala knjiga “Svakodnevna opća kultura”!

Veliki suvremeni bonton i Svakodnevna opća kultura
Foto: ZG express

Profesori su svoje nagrade već dobili, a učenicima se one uručuju uz školske svjedodžbe, tako da su ih neki dobili, a neki će ih tek dobiti.

Darivanje “Suvremenog bontona”, velikog ili malog, samo po sebi je dosta delikatna stvar. Tom se gestom šalje određena poruka, a pogotovo kad je takav dar namijenjen profesorima koji obrazuju i odgajaju državne prvake. Je li moguće, pitaju se ogorčeni profesori, da u nadležnom gradskom uredu smatraju da pobjednicima državnih natjecanja i profesorima koji su ih vodili do tih pobjeda treba poduka iz lijepog ponašanja i opće kulture? Neki od njih najavili su da će svoje nagrade vratiti uz primjereno popratno pismo.

Ovdje treba podsjetiti da je grad Zagreb 2013. godine upriličio svečanost na kojoj su državnim prvacima na školskim natjecanjima i njihovim mentorima uručena priznanja, a učenicima (ne i mentorima!) i nagrada – jednogodišnja elektronska ulaznica, s kojom su mogli besplatno ući u sve kulturne ustanove Grada Zagreba.

Ali, nažalost, taj događaj nije prerastao u lijepi običaj.