SPEKTAKL NA TRGU SV. MARKA: Velika smjena straže u sklopu obilježavanja Dana Hrvatske vojske

Velika smjena straže na Trgu sv. Marka

U sklopu programa obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske te 27. obljetnice formiranja Oružanih snaga danas je, na ulicama i trgovima u središtu Zagreba održan prigodni program.

Središnji događaj bila je ceremonija Velike smjene straže na Trgu sv. Marka koju su izveli pripadnici Počasno-zaštitne bojne pred brojnim okupljenim građanima i gostima te uz nazočnost predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Hrvatske vojske Kolinde Grabar-Kitarović, potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, načelnika glavnog stožera OSRH generala zbora Mirka Šundova, američkog veleposlanika Roberta Kohorsta, američkog vojnog izaslanika Roberta Mathersa te drugih visokih vojnih i civilnih dužnosnika, objavio je MORH.

Velika smjena straže na Trgu sv. Marka

Uoči ceremonije Velike smjene straže ministar Krstičević svim je pripadnicima Hrvatske vojske čestitao njihov dan naglasivši kako je uvjeren u njezinu svijetlu budućnost.

Ceremonija Velike smjene straže se inače izvodi točno u podne svake subote, blagdanima i praznicima u periodu između 27. svibnja do 1. listopada, a traje 15-ak minuta. Ceremonija je Odlukom Potpredsjednika Vlade i ministra obrane Republike Hrvatske Damira Krstičevića, prošle 2017. godine obnovljena i nakon 17 godina vraćena na Trg Sv. Marka.

Uz glazbenu pratnju straža kreće iz prostora Banskih dvora i Kuševićeve ulice pa se nastavlja kretati Ćirilo-Metodskom ulicom, a u ceremoniji sudjeluju tri časnika u crno-bijelim povijesnim odorama te 26 vojnika i dočasnika u crveno-crnim povijesnim odorama. Ceremonija Velike smjene straže prikazuje dnevnu smjenu stražarske posade koja se događala u vrijeme neposredno prije II. svjetskog rata, u doba Banovine Hrvatske.

Odluku o ustrojavanju Počasne straže, kako je prozvana u vremenu stvaranja, donio je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Zamišljena je kao počasna postrojba koja bi izvršavala protokolarne radnje za potrebe državnog vrha. Prvo predstavljanje počasne postrojbe, koju su prozvali Počasnom predsjedničkom gardom, bilo je 28. svibnja 1991. u okviru postrojavanja postrojbi Zbora narodne garde na stadionu NK “Zagreb” u Kranjčevićevoj ulici, a 30. svibnja 1991. izvedena je prva ceremonija Velika smjena straže na Markovom trgu.

Velika smjena straže na Trgu sv. Marka

Postrojba, koja sada izvodi ovu ceremoniju, je Počasno zaštitna bojna, pristožerna postrojba Glavnog stožera OS RH zadužena za izvršavanje protokolarnih i ceremonijalnih zadaća za potrebe državnog i vojnog vrha – Predsjednice Republike Hrvatske, Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva obrane Republike Hrvatske, te zadaća zaštite i osiguranja vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH. Počasno-zaštitna bojna nastala je iz dijela 1. hrvatskog gardijskog zbora, a smještena je u vojarni “Tuškanac” u Zagrebu.

Nakon održane ceremonije Velike smjene straže, pripadnici Počasno zaštitne bojne na Trgu bana Josipa Jelačića izveli su vojno-akrobatsku vježbu, prikaz ceremonijalnih radnji koje su kombinacija počasnih i vježbovnih postupaka.

U svečanom programu obilježavanja Dana oružanih snaga, Dana Hrvatske kopnene vojske i 27. obljetnice formiranja Oružanih snaga RH sudjelovao je i Orkestar OSRH koji je glazbene točke izvodio na zagrebačkom Zrinjevcu, Trgu Petra Preradovića te na Trgu bana Josipa Jelačića. Repertoar im se sastojao od glazbenih točaka iz opusa J. P. Sousa, D. Šostakovića i K. Baranovića. Izveli su i skladbe “Živila Hrvatska”, “Mi smo garda hrvatska”, “Zagreb, Zagreb” i “Kano mi gora”.

Program svečanog obilježavanja Dana oružanih snaga, Dana Hrvatske kopnene vojske i 27. obljetnice formiranja Oružanih snaga RH održava se i na Jarunu gdje je u 10 sati započeo dvodnevni taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme, a za građane će biti organizirana podjela vojničkog graha u 13:00 i u 17:00 sati. U 17:00 sati održat će se generalna proba jednog dijela letačkog programa čije je održavanje u punom sastavu planirano u nedjelju.

Foto: MORH / T. Brandt, J. Kopi

Komentari