SNIJEG U DALMACIJI izazvao velike teškoće u prometu, policija objavila posebno upozorenje

Ilustracija | Foto: MUP

Zbog snijega koji od jutra pada u široj splitskoj okolici proglašeni su zimski uvjeti na cestama.

Prema informacijama s terena od jutros snijeg pada u Sinju, Trilju, Dugopolju, na Klisu, Mosoru, Muću i Konjskom. Na terenu su dežurne službe, a na nekoliko su mjesta kamioni su ostali zameteni u snijegu. Split je pogodila ledena kiša koja trenutačno ne pada, a trenutačna temperatura u gradu je šest stupnjeva, objavio je HRT.

Policijska uprava splitsko-dalmatinska je zbog neprilika koje izazivaju snježne padaline objavila posebne savjete vozačima.

U toj objavi stoji:

“Budući da u ovom trenutku u nekim dijelovima Splitsko-dalmatinske županije pada snijeg i to posebno na području Dugoplja, obavještavamo vozače da su na cestama D1 i D56 su u ovom trenutku nastupili su zimski su uvjeti. Upravljanje vozilima u ovakvim uvjetima je otežano, stoga pozivamo vozače na dodatan oprez, upućujemo ih da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cesti, te da koriste zimsku opremu. Policijski službenici su na terenu i obavljanju nadzor prometa.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje kako je zimska oprema obavezna u trenutku kada na prometnicama nastupe zimski uvjeti, točnije kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu na vozilu.

Obzirom da su kolnici u ostalim dijelovima Splitsko-dalmatinske županije mokri, savjetujemo sve vozače da poštuju ograničenja brzine te da vožnju prilagode stanju na cesti i uvjetima vidljivosti.”