SLOVENSKI DOM: Alpinistički četvrtak s legendom slovenskog i svjetskog alpinizma Silvom Karom

SLOVENSKI DOM: Alpinistički četvrtak s legendom slovenskog i svjetskog alpinizma Silvom Karom
Silvo Karo spada među najistaknutije protagoniste takozvanog zlatnog doba slovenskog alpinizma | Foto: akm

Do posljednjeg mjesta popunjen Slovenski dom bio je već šestu godinu domaćin Alpinističkom četvrtku koji je ovaj put ugostio dugo očekivanu legendu slovenskog i svjetskog alpinizma Silva Kara.

U suradnji sa Slovenskim domom i Vijećem slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba a na inicijativu Željka Žarka iz vodećeg izdavača putopisnih i pustolovnih izdanja – Libricona i Inicijative Penjati se mora i Hrvatskog planinarskog saveza, Silvo Karo održao je izuzetno zanimljivo predavanje o svojoj više od četiri desetljeća dugoj alpinističkoj karijeri, tijekom koje je svoj potpis ostavio na stijenama širom svijeta.

Predstavio je lani objavljenu autobiografiju Alpinist u kojoj je svoju povezanost s planinama trajno ovjekovječio na fotografijama sa nezaboravnih putovanja, od himalajskih osamtisućnjaka do fantastičnih stijena sjeverne Amerike, Karakoruma, indijske Himalaje, Grenlanda, Patagonije i lijepih stijena Julijskih Alpa i Dolomita.

Silvo Karo spada među najistaknutije protagoniste takozvanog zlatnog doba slovenskog alpinizma, ispenjao je više od 2000 smjerova. Jedan je od takozvane trojice mušketira, zajedno s Janezom Jegličem i Frančekom Knezom koji su drskim usponima u 1980-ima zacrtali novi smjer razvoja svjetskog alpinizma. (akm)