SCENA AMADEO: Dva velika koncertna spektakla povodom 65 godina Zagrebačkih solista

Zagrebački solisti
Foto: Scena Amadeo

U sklopu ovogodišnjeg izdanja Scene Amadeo, dvorište palače Grlečić – Jelačić na zagrebačkom Gornjem gradu odzvanjat će najljepšim zvucima klasične glazbe.

Zagrebački solisti, koji ovog ljeta slave 65. godišnjicu svog postojanja ne miruju ni preko ljeta. Zajedno sa svojom vjernom publikom u nekoliko navrata proslavit će obljetnicu svog postojanja. 

Četvrtak, 5. srpnja i nedjelja, 8. srpnja rezervirani su za dva koncerta koja pripremaju sa svojim gostima, u četvrtak sa David Gazarovom – njemačkim pijanistom te u nedjeju sa Brunom Philippom, jednim od najcjenjenijih hrvatskih klavijaturista. 

“Doživite najbolje od ljetne kulturne ponude, posjetite dvorište palače Grlečić Jelačić na Markovom trgu i ne zaboravite si osigurati ulaznice za ove koncertne spektakle na vrijeme”, poručuju organizatori.

Ansambl Zagrebačkih solista osnovan je 1953. godine u okviru Radio Zagreba, pod umjetničkim vodstvom glasovitoga violončelista Antonija Janigra. Tijekom više od šest desetljeća – pod umjetničkom palicom jednako znamenitih koncertmajstora, poput Dragutina Hrdjoka, Tonka Ninića, Anđelka Krpana i Borivoja Martinića-Jerčića – Zagrebački solisti odražavaju kvalitetu muziciranja na zavidnoj razini, a koju redovito prezentiraju i na prestižnim svjetskim koncertnim pozornicama.
Od 2012. godine Ansambl nastupa uz glasovitoga violinista Sretena Krstića kao svojega koncertmajstora, a ujedno i koncertmajstora Münchenske filharmonije.

David Gazarov, njemački pijanist, skladatelj i aranžer nastupa po cijelom svijetu, godišnje prođe tisuće kilometara i održi desetke koncerata. Ipak, kad nije na putu, vrijeme provodi u Zagrebu uz koji ga već više od četvrt stoljeća veže ljubav s hrvatskom spisateljicom Sibilom Petlevski.
Nastupao je i snimao s proslavljenim svjetskim jazz-glazbenicima poput Nilsa H.Ø. Pedersena, Alvina Queena, Jiggsa Whighama, Jamesa Morrisona, Boška Petrovića i mnogim drugima. Komponirao je, aranžirao, snimao i koncertirao uživo, između ostaloga, s Bayerische Rundfunk Big-Bandom, Simfonijskim orkestrom Dresdenske filharmonije, Velikim simfonijskim orkestrom grada Graza.
Rad na crossover području rezultirao je koncertima na najprestižnijim međunarodnim klasičnim festivalima. Snimio je dvanaest samostalnih albuma i velik broj albuma s drugim glazbenicima.

Bruno Philipp prema sudu glazbene kritike jedan je od najistaknutijih predstavnika mlađe generacije hrvatskih klarinetista. Uz diplomu Muzičke akademije u klasi profesora Milka Pravdića 2000. godine, prepoznatljiv umjetnički izričaj izgradio je na Konzervatoriju u Parizu za vrijeme trogodišnjeg usavršavanja te na brojnim seminarima kod renomiranih svjetskih klarinetista: M. Arrigonona, W. Boeykensa, A. Paya, A. Brandhofera, T. Friedlia, P. Moraguesa i drugih.
Kroz nadahnuto kombiniranje različitih žanrova i stilskih razdoblja, njegov solistički opus često zahvaća praizvedbe suvremenih autora od kojih mu je nekolicina posvetila svoja djela: M. Makar, N. Njirić, J. Magdić, T. Uhlik, D. Bobić, O. Jelaska.
Sa sastavom Trio Solenza dokazuje se i kao uvjerljiv studijski glazbenik, a 2013. godine u nakladi ‘Croatia records’ promovirao je nosač zvuka ‘Židovska glazbena ostavština u zvuku i riječi’. Profesor je klarineta i pročelnik duhačkog odsjeka na glazbenoj školi ‘Zlatko Baloković’ i vanjski suradnik na  glazbenoj školi ‘Vatroslav Lisinski’ u Zagrebu.

U slučaju kiše koncert će se održati u ponedjeljak, 9. srpnja s početkom u 21 sat u dvorištu palače Grlečić – Jelačić, Trg sv. Marka 9.