REZULTATI VIKEND AKCIJE: Policija ‘ulovila’ 111 pijanih vozača, 10 ih zadržano na triježnjenju

Policija - alkotest
Ilustracija | Foto: MUP

Tijekom vikenda zagrebačka policija provela je akciju pojačane kontrole prometa u kojoj su utvrđena 643 prekršaja, od čega 111 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola.

U noćnim satima u dane vikenda, od 8. do 11. studenoga, na području Policijske uprave zagrebačke provedena je akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja, kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanja vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća, priopćila je PU zagrebačka.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 643 prometnih prekršaja, od čega 111 prekršaja vozača s alkoholom, 193 prekršaja nepropisne brzine, 40 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 27 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, 8 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, 2 pod zabranom, 11 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom te 251 ostala prekršaja.

Policija u priopćenju ističe dva slučaja najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica.

Prvi je zabilježen u petak, 8. studenog 2019. godine u 23.15 sati u mjestu Čista Mlaka u Zagrebačkoj ulici. Vozač (21) je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 2,09 g/kg u organizmu. Smješten je u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva te će protiv njega biti podnesen prekršajni nalog.

U nedjelju, 10. studenog 2019. godine u 3.55 sati, 39-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se kolnikom Avenije Marina Držića u smjeru sjevera. Nadzorom prometa kod raskrižja s Rapskom ulicom te alkotestiranjem izmjerena joj je koncentracija od 1,37 g/kg alkohola u organizmu. Vozačica je isključena iz prometa i oduzeta joj je vozačka dozvola na rok od 12 sati.

Prilikom provođenja akcije, 10 osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a 8 ih je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Tijekom provedbe akcije, zbog sumnje da voze pod utjecajem opojnih droga, testirano je 16 osoba, a kod jedne osobe je test bio pozitivan, dok se jedna osoba odbila podvrgnuti testiranju na droge.

Od 111 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 19 vozača (17,1%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 12 mladih vozača (10,8%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Komentari