Sudionici Dana poduzetništva poručuju: Mladi žele ostati u Hrvatskoj, evo što očekuju od države

Vitomir Tafra i Ana-Marija Spicnagel Ćurko | Foto: Press

Uključivanje mladih građana Hrvatske u poduzetništvo, posebice nakon što završe školovanje, umjesto odlaska u inozemstvo „trbuhom za kruhom“ temeljna je ideja ovogodišnjeg drugog po redu Dana poduzetništva Hrvatske, koji će se održati u Zaprešiću, u srijedu, 18. listopada od 10 do 14 sati.

Već kroz obrazovni sustav mladi se ljudi trebaju učiti temeljima poduzetništva i karijere po principu “sam svoj šef” imajući u vidu da je hrvatsko gospodarstvo usmjereno već tri desetljeća na tržišnu ekonomiju i kapitalističko uređenje.

“Uključivanje mladih u poduzetništvo, mentoriranje i pomoć iskusnijih, starijih poduzetnika za prevladavanje izazova realnog tržišta, prijenos znanja i informacija, kao i vještina glavni su preduvjet da većinu mladih koji danas nakon obrazovanja gledaju kako otići iz Hrvatske, ipak zadržimo i potaknemo da u Hrvatskoj grade svoju karijeru i budućnost. Upravo smo iz tih razloga, a u partnerstvu s Gradom Zaprešićem, koji danas broji iznimno visok broj upravo mladih poduzetnika, odlučili organizirati drugi po redu Dan poduzetnika Hrvatske, s brojim temama od koristi ne samo onima koji kreću na realno tržište, nego i onima koji na njemu već godinama osiguravaju svoju egzistenciju”,  poručila je uoči Dana poduzetništva Sanela Dropulić, direktorica poslovne zajednice Osjeti Hrvatsku.

Hrvatska ima dobre osnove za razvoj poduzetništva u mladih, a što su iskusile i dvije izuzetno angažirane mlade poduzetnice Ivana Kirić (27) i Maja Jambrović (30) iz Čakovca koje su se nakon školovanja u inozemstvu – vratile u Hrvatsku i odlučile upravo u Hrvatskoj razvijati svoju poduzetničku karijeru.

“Povratkom u Čakovec osnivamo firmu Greenify Invest d.o.o. specijaliziranu za posredovanje u prometu nekretnina i pripremu i provedbu EU projekata. Danas vodimo za svoje klijente cjelokupni proces kod kupnje i prodaje nekretnine. Cilj nam je klijentu pružiti potpun servis usluga, na jednom mjestu, od rješavanja dokumentacije do ključa u ruke. Pružamo i pravnu podršku, što kupnju novog doma čini sigurnijim, a u svom radu okupljamo cijeli niz stručnjaka, vanjskih suradnika i partnera: s nama su stručnjaci za geodeziju, građevinski stručnjaci i projektanti, odvjetničko društvo, stručnjaci za marketing…”, ističu mlade vlasnice tvrtke Greenify Invest d.o.o iz Čakovca koje dolaze i na Dan poduzetništva u Zaprešiću jer smatraju da su takve manifestacije, posebice za mlade poduzetnike korisne zbog umrežavanja, izmjenjivanje iskustva, učenja novih stvari i boljih načina poslovanja, kao i stjecanje novih poslovnih partnera i predstavljanje vlastitog biznisa široj javnosti, pogotovo izvan vlastitog grada i županije.

Njihovo mišljenje dijeli i Ana-Marija Spicnagel Ćurko, diplomirana agronomistica iz Siska, koja je svoju poduzetničku karijeru započela još za vrijeme dok je stažirala u Belgiji.

“Tamo sam unaprijedila svoje stručno znanje u agronomiji, ali i razvila poduzetničke vještine u sklopu programa Eurodyssee te uspostavila kontakte koji će poslije dovesti do osnivanja konzultantske tvrtke u suradnji s nekoliko belgijskih partnera čime kreće moj put u poduzetništvu. Oduvijek sam imala proaktivan pristup, te sam još na fakultetu dosta vremena samoinicijativno provodila u laboratorijima i sudjelujući u istraživanjima. U Belgiji su to prepoznali, što je bio dodatan poticaj da u meni „proradi“ poduzetnički duh. U Belgiji je primjerice, sasvim normalno da kao mlada osoba, pokrenete manju kompaniju, jer upravo malo i srednje poduzetništvo predstavlja temelj gospodarstva. Iz toga sam naučila kako je svaki početak težak, ali da je isto tako, svaki sljedeći dan put k napretku”, ističe ova mlada poduzetnica iz Siska koja je s povratkom kući nakon školovanja pokrenula IPS Konzalting, belgijsko-hrvatsku konzultantsku tvrtku, koja se bavi pripremom projekata, poslovnim savjetovanjem te savjetovanjem po pitanju ulaganja u održive tehnologije.

I ova mlada poduzetnica dolazi na Dan poduzetništva Hrvatske podijeliti svoja iskustva kao i želju sudjelovanja na ovoj manifestaciji jer smatra da su one dobre zbog promoviranja poduzetničkog duha, te poticanja na razmišljanja o pokretanju vlastitog posla.

“Ovo je prilika za razmjenu iskustava između poduzetnika, za učenje i inspiraciju. Također, uvijek je korisno predstaviti svoje proizvode ili usluge široj publici kao i povezati se s poduzetnicima, investitorima ili stručnjacima iz drugih sfera te tako proširiti svoju poslovnu mrežu. Ukratko, manifestacije poput ove pružaju platformu za povećanje vidljivosti, umrežavanje i učenje kod malih poduzetnika”, jasna je poduzetnica Spicnagel Ćurko.

Dugogodišnji poduzetnik Vitomir Tafra, vlasnik obrazovne grupacije Zrinski iz Zagreba, kao i dekan Europske poslovne škole također će održati predavanje na Danu poduzetništva Hrvatske i to s temom o novim vještinama i znanjima koja trebaju svima na realnom tržištu za nadolazeću budućnost.

“Manifestacija Dan poduzetništva Hrvatske je dobrodošla prilika i hvale vrijedna inicijativa za vidljivost stvaralačkih potencijala poduzetnika u plasmanu svojih kreativnih poslovnih rješenja. Svi koji uspješno sudjeluju u tržišnoj utakmici zaslužuju svaku pažnju, a prisustvovanjem na ovoj manifestaciji potencirana je mogućnost razmjene ideja i promišljanja kako unaprijediti vlastito poslovanje te se upoznati sa drugim i drugačijim promišljanjima i rješenjima. Ovogodišnji program pruža mogućnost poduzetnicima da uz prezentaciju vlastitih postignuća sudjeluju i na četiri aktualna panela. Permanentna edukacija, posebno u području upravljanja financijama, uvijek je dobrodošla a predstavljanje novih obrazovnih inicijativa prilika je za usavršavanje i povećanje konkurentnosti. Posebno veseli što je grad Zaprešić kao domaćin prepoznao i podržao intenciju Poslovne zajednice Osjeti Hrvatsku te na i taj način poželio dobrodošlicu svim izlagačima i posjetiocima. Uvjerenja sam kako će se nastaviti sa ovakvim susretima i u drugim sredinama”, ocijenio je Vitomir Tafra, dekan Europske poslovne škole Zagreb.