Glazbeni video sniman u Jaškovu, “selu štrudli” kraj Ozlja, osvojio prestižnu međunarodnu nagradu

Foto: Screenshot Youtube

Poznati i višestruko nagrađivani samoborsko-karlovački vokalni sastav Singrlice i perkusionistički ansambl Sudar Percussion osvojili su nagradu za najbolji glazbeni video na festivalu International Sound & Film Music Festival – ISFMF za svoj videospot “Pet je kumi”.

Riječ je o trećem najvažnijem festivalu filmske glazbe na svijetu, na kojemu su među nominiranim kompozitorima, majstorima zvuka i glazbene produkcije i neki dobitnici američke filmske nagrade OSCAR pa je svakako čast biti dijelom ove priče. Spot je bio u nominaciji za najbolji video broj u konkurenciji od čak 1074 filma iz 82 zemlje svijeta.

Ovaj filmski režiran spot rezultat je suradnje Singrlica s riječkom produkcijskom kućom Filmerija, a nastao je pod režijskom palicom Sanjina Stanića, koji je ujedno i autor koncepta te montažer, i asistenta režije Juraja Bačića.

Snimatelj Hrvoje Franjić zaslužan je za iznimnu fotografiju i poetične vanjske kadrove, a njegova je kamera uhvatila sve najbolje trenutke magične atmosfere koju su kreirale “kume” i “suvremene” Singrlice. Scenografiju i kostimografiju osmislili su Ivan Botički i Juraj Makarun, poštujući izvornost pjesme i koristeći izvorne narodne nošnje Međimurja.

Foto: Press

Ovaj glazbeni video sniman je u “selu štrudli”, u Jaškovu kraj Ozlja, kao posebno tradicijsko obilježje, budući da se ova filmska priča odvila na djedovini jedne od članica ansambla, u autohtonom stoljetnom štaglju njezina djeda.

To je drugi glazbeni spot s albuma Folk & Roll koji je osvojio prestižnu nagradu struke Porin u kategoriji najboljeg etno albuma za 2022. godinu.

Međimurska tradicijska pjesma “Pet je kumi” obrađena je na hrvatskoj folklornoj i etno sceni u različitim interpretacijama, a Singrlice i Sudarovci u svojoj izvedbi donose sasvim novi zvuk i atmosferu.

Pjesma je izvorna, životna, radosna i šašava, baš kakve su i kume koje pod okriljem noći završe u kleti punoj vina. Nju upotpunjava virtuozna izvedba klarinetista Mihaela Paara, a sve zajedno je u glazbenom aranžmanu Filipa Horvata.