Putin poručio Obami: Sjeti se da si dobio Nobelovu nagradu za mir

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas u Vladivostoku da su tvrdnje onih koji optužuju sirijsku vladu da je upotrijeblila kemijsko oružje “čista glupost”, prenose ruski mediji.

vladimir-putin-630

“U uvjetima napredovanja sirijske vojske govoriti o tome da je kemijsko oružje upotrijebila sirijska vlada čista je glupost”, rekao je Putin. Po njegovim riječima, Rusija osuđuje primjenu kemijskog oružja.

“Što se tiče mogućeg korištenja oružja za masovno uništenje, uključujući i kemijsko oružje, naše je stajalište dosljedno: mi se kategorički tome protivimo, osuđujemo i, sukladno tome, ako se to dokaže, mi ćemo sudjelovati u razmatranju mjera protiv takvih poteza”, istaknuo je.

Putin je poručio američkom predsjedniku Baracku Obami da ne zaboravi da je dobitnik Nobelove nagrade za mir. “Ja bih se obratio Obami kao laureatu Nobelove nagrade za mir: prije nego što se primjeni sila u Siriji treba razmisliti o budućim žrtvama”, kazao je.

“Rusija poziva da se dobro razmisli prije donošenja odluke o operaciji u Siriji”, istaknuo je. Također je rekao da SAD mora predstaviti UN-ovim inspektorima i Vijeću sigurnosti UN-a dokaze da je sirijska vojska koristila kemijsko oružje.

“Ako oni (SAD) govore da je vladina vojska primijenila oružje masovnog uništenja, u ovom slučaju kemijsko, i govore da imaju dokaze za to, neka ih tada predstave UN-ovim inspektorima i Vijeću sigurnosti. Pozivanje na to da oni imaju te dokaze, ali su tajni i ne mogu ih nikome dati, ne prolazi. To je nepoštivanje partnera… Ako i postoje dokaze oni moraju biti predstavljeni, a ako nisu znači da ne postoje”, ustvrdio je.

Putin je rekao da nije telefonski razgovarao s Obamom o Siriji nakon summita G8.

“U posljednje vrijeme, posebice nakon novih optužbi da je sirijska vlada primijenila kemijsko oružje, nisam razgovarao s američkim predsjednikom”, rekao je on. Međutim, izrazio je nadu da će imati priliku razgovarati s Obamom o situaciji u Siriji na summitu G20 u Sankt Peterburgu idućeg tjedna.