Prosvjed u Resniku: Nećemo Černobil u Zagrebu

Stanovnici zagrebačkog naselja Resnik okupili su se popodne na prosvjedu pod nazivom “Zdravlje nema cijenu”, protiveći se najavama zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da će se u tom naselju graditi Centar za gospodarenje otpadom te spalionica.

resnik-prosvjed
Prosvjedni skup organizirali su Udruga za zaštitu okoliša Resnik (UZOR) i Građanska inicijativa Krizni eko stožer za Resnik i Grad Zagreb, upozoravajući na štetnost neekološkog zbrinjavanja komunalnog otpada u Zagrebu i okolici.

Udruge predlažu ekološki način zbrinjavanja otpada odvojenim sakupljanjem, recikliranjem, ponovnom uporabom koji je nusporedivo jeftiniji, ekološko prihvatljiviji te može funkcionirati na principima ekonomskog samofinanciranja.

Uoči prosvjeda predsjednica UZOR-a Branka Genzić-Horvat izjavila je za HTV-ov podnevni Dnevnik da se stanovnici Resnika protive izgradnji centra za gospodarenje otpadom jer je taj projekt ekološki i ekonomski neopravdan te štetan po zdravlje ljudi.

“Radi se o centru koji obuhvaća tehnologiju mehaničko-biološkog uređaja koji pak obuhvaća vrlo mali postotak recikliranja otpada, a većina tog otpada završava u spalionicama. Svi smo svjesni da iz takvih spalionica izlaze najotrovniji spojevi koji su štetni ne samo za pojavnost raka nego djeluju i na genetsku strukturu čovjeka”, upozorila je.