U nedjelju prosvjed protiv spalionice u Resniku: “Zdravlje nema cijenu”

Sutra, 10. studenog, u 12,30 sati ispred crkve u Resniku (I Resnik 70) Građanska inicijativa Krizni eko stožer i Udruga za zaštitu okoliša – Resnik (UZOR) i pozivaju na prosvjed protiv gradnje spalionice i(li) centra za gospodarenje otpadom.

resnik-spalionica-630
Ovim skupom stanovnici ovog zagrebačkog naselja žele iskazati nezadovoljstvo najavom projekata neekološkog zbrinjavanja komunalnog otpada u Gradu Zagrebu, izgradnje spalionice i Centra za gospodarenje otpadom u Resniku.

Uoči prosvjeda udruga Uzor je objavila apel u kojem, među ostalim, stoji:

“Obzirom na predložena rješenja u zbrinjavanju komunalnog i drugog otpada u Gradu Zagrebu, koja su suprotna ekološkom načinu zbrinjavanja otpadom (odvojeno prikupljanje i recikliranje), kako u pogledu tehnologije (Centar za gospodarenje otpadom sa kompostanom, MBO uređajem koji uključuje spalionicu, sa ukupnim postignućem recikliranja od 20%), te lokacijom koja je vodozaštitno područje i crpilište vode za cijeli Grad Zagreb, unutar naseljenog područja i područja intenzivne poljoprivredne proizvodnje – (‘trbuh Grada Zagreba’), štiteći ustavno pravo na zdravlje i zdrav okoliš, Udruga UZOR u suradnji sa Građanskom inicijativom Kriznim eko stožerom za Resnik i Grad Zagreb, organizira Prosvjed ‘Zdravlje nema cijenu’, na kojem će izraziti nezadovoljstvo protiv neekoloških i skupih načina gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu, dana 10. studenog 2013. u 12,30 sati na središnjem prostoru u Resniku, ispred Crkve, I Resnik 70 . Pozivamo Vas da se pridružite zajedničkom prosvjedu, odnosno da nam u nemogućnosti odaziva, izrazite podršku.”