Promovirana knjiga akademika Davor Krapca

U Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u četvrtak 5. lipnja predstavljena je knjiga Postupak pred Ustavnim sudom Republike Hrvatske, ustrojstvo i proceduralni elementi ustavnog nadzora kojoj je autor sudac Ustavnog suda akademik Davor Krapac.

davor_krapac
Knjigu su izdale Narodne novine d.d., a u njoj se objašnjavaju osnovni pojmovi ustavnog sudstva, od pojma i svrhe ustavnog suda do njegovih odnosa prema drugim instancijskim sudovima te se opisuju pojedini postupci vođeni pred Ustavnim sudom RH. Suradnica akademika Krapca u detaljnoj analizi propisa i prakse Ustavnog suda bila je viša ustavnosudska savjetnica Sanja Trgovac.

Prema riječima predsjednika HAZU akademika Zvonka Kusića, u situaciji općeg nepovjerenja prema državnim i društvenim institucijama iznimno je važno pozicioniranje Ustavnog suda kao branitelja vladavine prava, zbog čega ga se doživljava poput četvrte vlasti u državi. Položaj Ustavnog suda u hrvatskom društvu usporedio je s položajem Akademije, budući da se od obje institucije traži očitovanje o važnim pitanjima koje teško može zadovoljiti svaku od suprostavljenih strana.

Predsjednica Ustavnog suda prof. dr. sc. Jasna Omejec kazala je da je knjiga akademika Krapca kombinacija udžbenika i priručnika te da će pridonijeti širenju spoznaja o Ustavnom sudu koje nisu dovoljno poznate široj javnosti. Knjigu je preporučila akademskoj zajednici, pravnicima praktičarima, Vladi za koju je rekla da je najodgovornija za provedbu odluka Ustavnog suda, Saboru koji stvara normativni okvir za njegovo djelovanje, ali i građanima koji smatraju da od Ustavnog suda mogu dobiti zaštitu svojih individualnih prava. “Knjiga bi mogla pomoći da se u društvu više cijene vrijednosti koje Ustavni sud promiče kako bi se poštivale fundamentalne zasade hrvatskog Ustava”, rekla je prof. dr. sc. Omejec.

Član suradnik HAZU prof. dr. sc. Arsen Bačić poručio je da nema vladavine prava bez poštivanja procedure propisane Ustavom. “Ustav funkcionira onoliko dobro koliko to odrede naše institucije, počevši od Ustavnog suda pa nadalje”, dodao je prof. dr. sc. Bačić.

Akademik Krapac istaknuo je da je u pripremi knjige trebalo obaviti golem posao, budući da je Ustavni sud od 1991. do 2012. donio preko 65.000 odluka iz kojih je trebao odabrati one koje su relevantne za praksu tog suda. Poručio je da Ustavni sud sa svojim odlukama ima važnu ulogu u prilagodbi Ustava novim okolnostima te da je zahvaljujući tome hrvatski Ustav jednako aktualan i danas kao što je bio i 1990., zbog čega ga ne treba mijenjati. “Ustav svoj autoritet zahvaljuje Ustavnom sudu. Ustav bez Ustavnog suda je kao sunce bez topline”, objasnio je akademik Krapac. I on je upozorio na činjenicu da o ustrojstvu i načinu rada Ustavnog suda često postoji pogrešna slika u javnosti. “Ocjena rada Ustavnog suda ne mora biti naklonjena, ali ne smije se zasnivati na neznanju, političkoj (ne)naklonjenosti ili ljutnji”,rekao je akademik Krapac.

Na promociji knjige bili su mnogi suci Ustavnog suda i drugi ugledni pravni stručnjaci, a među njima i dopisni član HAZU prof. dr. sc. Mirjan Damaška iz SAD-a. Uz domaćina, akademika Zvonka Kusića, uvodnu riječ održao je i predsjednik Uprave Narodnih novina d.d. dr. sc. Petar Piskač.