Proizvođačima tradicijskih prehrambenih proizvoda uručene oznake “Plavi ceker”

Proizvođačima tradicijskih prehrambenih proizvoda uručene oznake "Plavi ceker"
Foto: Press

Na svečanosti u restoranu Gastro Globus na Velesajmu, gradonačelnik Milan Bandić danas je uručio Ugovore o licenci oznake “Plavi ceker” najzaslužnijim proizvođačima tradicijskih prehrambenih proizvoda.

Riječ je o oznaci Grada Zagreba koja je namijenjena označavanju najboljih tradicijskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda s ciljem poticanja malih i srednjih gospodarstava da lakše nađu put do zagrebačkog tržišta.

Kako se čulo, uz garanciju kvalitete, na ovaj način otklanjaju se i eventualne nedoumice prema različitim oznakama prisutnim na tržištu, a kupci su sigurniji u odabiru proizvoda.

Projekt se odvija pod motom “Od hrvatskog polja do zagrebačkog stola – jamči Zagreb”.

Na javni poziv javilo se 40 proizvođača sa 106 proizvoda, te je u skladu s propisanim parametrima iz Pravilnika odabrano 42 proizvoda od 23 proizvođača.

Oznake su proizvođača koji dolaze iz 9 županija (Bjelovarsko-bilogorska, Istarska, Vukovarsko-srijemska, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska, Varaždinska, Splitsko-dalmatinska, Zagrebačka te Grad Zagreb).

Među dobitnicima su i dvoje iz Grada Zagreba, OPG Vuković za svoj proizvod med od divlje trešnje i OPG Marjanović Vojislav za sok od aronije te pet dobitnika iz Zagrebačke županije: Šestak obrt za proizvodnju sira i trgovinu sa proizvodima plešivički polutvrdi sir s paprom, plešivički polutvrdi sir s kimom, plešivički polutvrdi sir te plešivički kuhani dimljeni sir, OPG Polovanec Miroslav za Luka – pjenušavo vino i Chardonnay, OPG Puhelek Purek Stjepan za proizvode Sauvignon i pjenušavo vino Kraljica, OPG Car Stjepan za ekološki sok od jabuke, ekološki sok od marelice, ekološki matični sok od aronije, ekološki sok od jabuke – više vrsta jabuka te eko voćno vino aronija, OPG Ivan Kefeček za voćno vino od kupine.

“Plavi ceker” je oznaka koja se dodjeljuje visokokvalitetnim prehrambenim proizvodima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava čija je kvaliteta više razine od zakonski propisane te uobičajeno zahtijevane i očekivane od strane potrošača, a namijenjena je označavanju, isticanju i promociji poljoprivrednih prehrambenih proizvoda.

Tom prilikom gradonačelnik Bandić je istaknuo: “Kroz ovaj projekt želio sam da okupimo mala i srednja poljoprivredna gospodarstva, prvenstveno proizvođače visokokvalitetnih proizvoda iz cijele Hrvatske koji su spremni u skladu s našim pravilnikom dati na provjeru svoje proizvode i potvrditi kvalitetu.”

“Također želimo da naši sugrađani budu sigurni u kvalitetu i podrijetlo proizvoda. Grad Zagreb ovo svečanom dodjelom dodatno želi motivirati sve one koji proizvode visokokvalitetne prehrambene proizvode da se putem Javnog poziva prijave i postanu nositelji oznake ‘Plavi ceker0. Na ovaj način mali proizvođači postaju konkurentni i prepoznatljivi a potrošači dobivaju kvalitetu u koju mogu biti sigurni, a moto ‘Plavog cekera’ je vrlo jasan ‘od hrvatskog polja do zagrebačkog stola – jamči Zagreb’“, poručio je Bandić.

Gradonačelnik je dodao da se očekuje i otvaranje dućana “Plavi ceker” na Dolcu. Istaknuo je kako cijeni rad i trud svih proizvođača te da je svjestan koliko je truda i rada potrebno.

Oznaka se dodjeljuje na temelju javnog poziva koji objavljuje Grad Zagreb na web stranci (www.zagreb.hr). U suradnji sa Nastavnim zavodom za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” i Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom vrši se senzorska i fizikalno-kemijska analiza proizvoda, a troškove podmiruje Grad Zagreb.

Uvjeti dodjele oznake: da su proizvedeni na području Republike Hrvatske, da su proizvedeni od sirovina koje su podrijetlom iz Republike Hrvatske, da udovoljavaju važećim propisima iz područja hrane, a odnose se na sve faze proizvodnje, prerade i distribucije hrane, da udovoljavaju parametrima kvalitete iz pravilnika.