PRIVEDEN UTJERIVAČ: Dužnik dvije godine trpio napade i zastrašivanja, na kuću mu bacili bombu…

Foto: PU zagrebačka

Zagrebačka policija dovršila je kriminalističko istraživanje nad 25-godišnjakom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo “protupravna naplata” na štetu 29-godišnjaka te dva kaznena djela “oštećenje tuđe stvari”.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako je osumnjičeni 25-godišnjak, zajedno sa za sad nepoznatim počiniteljima od početka 2018. godine do veljače 2020. godine kontinuirano dolazio do adrese prebivališta oštećenog na području Sesveta, zastrašivao ga i držao u neprestanom stanju straha. Prema unaprijed stvorenoj namjeri da uporabom sile i ozbiljnom prijetnjom protupravno pribavi postojeću tražbinu od oštećenog u iznosu 15.000 eura, on je u više navrata sam ili u društvu drugih osoba, koristeći više različitih osobnih vozila, prolazio ispred njegove obiteljske kuće, čime je naglašavao svoju prisutnost i pritisak u odnosu na oštećenoga, priopćila je Policijska uprava zagrebačka.

U nekoliko navrata, oštetio je obiteljsku kuću bacajući kamenje i druge predmete kojom prilikom su oštećene staklene površine, a također je sam ili u društvu s drugim za sad neutvrđenim osobama dolazio na adresu stanovanja oštećenog te mu verbalno prijetio.

Dana 9. rujna 2018. godine oko 23 sati osumnjičeni je došao na adresu prebivališta oštećenog te uporabom sile i uz prijetnje oštetio ulazna vrata stana, a sve u cilju naplate novčanog iznosa od 15.000 eura, kojom prilikom je počinjena šteta u iznosu od oko 3.000 kuna.

S obzirom da osumnjičeni nije uspio u namjeri naplate, nastavio je s daljnjim zastrašivanjem oštećenog i njegove obitelji, kojom prilikom je angažirao, za sad nepoznatu osobu, da baci ručnu bombu u dvorište obiteljske kuće oštećenog, slijedom čega je dana 25. siječnja 2020. godine oko 3 sata zasad nepoznata osoba to i učinila. Uslijed toga došlo je do oštećenja obiteljske kuće i drugih okolnih kuća, pri čemu je nastala materijalna šteta od oko 7.000 kn, stoji u objavi PU zagrebačke.

Prilikom provođenja ovog kriminalističkog istraživanja provedena je pretraga stana i drugih prostorija kod 28-godišnjaka na području Sesveta za kojeg se posumnjalo da bi mogao biti povezan s navedenim kaznenim djelima. Tom prilikom je u neovlaštenom posjedu pronađeno 13 ručnih bombi koje su od njega oduzete.

Foto: PU zagrebačka

Poradi navedenog 28-godišnji muškarac je uhićen zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela “nedozvoljeno posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari” te priveden pritvorskom nadzorniku uz podnesenu kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetniku u Zagrebu.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem nije utvrđena povezanost tog 28-godišnjaka s ovim kaznenim djelom oštećenja tuđe stvari.

Osumnjičeni 25-godišnjak predan je pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava podnesena je Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu