NA DANAŠNJI DAN: 8. veljače 1940. u Zagrebu je rođen Karlo Metikoš

Karlo Metikoš
Foto: Wikimedia

Karlo Metikoš, legendarni hrvatski skladatelj i pjevač rock i pop glazbe, rođen je u Zagrebu 8. veljače 1940. godine.

Online izdanje Hrvatske enciklopedije o njemu donosi natuknicu sljedećeg sadržaja: “Metikoš, Karlo, hrvatski skladatelj i pjevač rock i pop-glazbe (Zagreb, 8. II. 1940 – Zagreb, 10. XII. 1991). Izvan granica Hrvatske afirmirao se tijekom 1960-ih u Francuskoj, Africi, Australiji i SAD-u, gdje je nastupao pod pseudonimom Mat Collins. Nakon povratka u Hrvatsku nastupao na festivalima u Zagrebu i Opatiji. Autor je niza šlagera, osobito u suradnji s pjevačicom J. Lisac, te koautor uspjelih rock-opera Gubec-beg (1975) i Grička vještica (1979).”

Rođen je u glazbenoj obitelji (otac je završio glazbenu akademiju). Prvi razred niže glazbene škole upisao je sa sedam godina i sve je izgledalo uredno i pod nadzorom do 1956. kada se susreo s prvim pločama Elvisa Presleya, Billa Haleya i Little Richarda. Slušajući ploče Elvisa Presleyja i Jarryja Leeja Lewsa prepoznao je nešto snažno i neobično privlačno u rock’n rollu.

Do tada odličan u redovnoj školi, glazbenu je napustio nakon prvog razreda srednje, te postao problematičan učenik i zarobljenik novoga zvuka, posebno onog Fats Domina i Jerry Lee Lewisa.

Debitirao je na Prvome pljesku i nakon domaće, ostvario i inozemnu karijeru. Na jednoj audiciji u Parizu izabran je između 500 kandidata. Menadžer Karla Metikoša otvorio je telefonski imenik New Yorka i podvukao crtu: nova zvijezda zvat će se Matt Collins!, piše HRT.

Zgodni plavokosi mladić postao je jedno od prvih imena pariškoga rocka. U anketama je pobijedio i slavnog Johna Holidaya s pločom i pjesmom Osluškujući kišu, a tijekom vremena postao je ne samo slavan već i bogat čovjek. Jedan je susret promijenio njegov život: Josipa Lisac postala je njegova nezamjenjiva partnerica.

Karlo se posvetio skladateljskoj karijeri, a ona je pjevala umjesto njega. Taj koautorski tandem stvorio je neponovljiva glazbena djela, od legendarnog albuma Dnevnik jedne ljubavi do rock-opera Gubec beg i Grička vještica. Dvadeset godina zajedničkog života i rada prekinula je iznenadna smrt.

Karlo Metikoš preminuo je u snu 1991. godine. Na tugom obavijenom Mirogoju, s gramofona se čula samo Josipina izvedba Ave Marija, jer upravo tako je zaželio njezin Karlo. Legendarni kralj europskog i domaćeg rocka živi i danas u svojim pjesmama i na koncertima koji se priređuju, samo njemu u čast.

dd0208