Prikupljeno 4417 potpisa, Zaprešić ide na referendum

Nakon dvotjednog prikupljanja nezavisna lista Glas Zaprešića skupila je dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma o pedesetogodišnjoj koncesiji nad Novim dvorima Jelačićevim pa će, nakon građana Dubrovnika i Fužina, i Zaprešićani izaći na referendum.

dario-baca

Na današnjoj je konferenciji za novinare Organizacijskog odbora za pokretanje referenduma u Zaprešiću i službeno objavljeno kako je prikupljeno 4417 potpisa Zaprešićana koji su odlučili aktivno sudjelovati u odlučivanju o pitanjima od zajedničkog javnog interesa. Time su građani još jednom pokazali kako žele sami odlučivati o uređenju svoje zajednice te da nitko nema politički mandat donositi odluke čije će se posljedice osjećati sljedećih 50 godina.

“Iskreno zahvaljujem svima koji su se odazvali našoj inicijativi i dali svoj potpis za raspisivanje referenduma. Referendum je jedino ispravno rješenje jer predstavlja izravni i demokratski oblik izražavanja javnog interesa. On nije usmjeren za ili protiv neke opcije, pa tako niti koncesije, referendum jednostavno traži javnu raspravu i demokratsku odluku svih građana Zaprešića. Svi koji imaju čiste namjere i otvoreno srce uvijek će potpisati inicijativu za referendum, a zatim, nakon što čuju argumente obje strane, na referendumu odlučiti koja je opcija bolja za njihov grad”, izjavio je Dario Baća u ime Glasa Zaprešića.

Naglasio je pritom kako po uzoru na vukovarski dvorac Eltz i muzej u Krapini, koji su financirani sredstvima iz EU fondova, i grad Zaprešić ima realne mogućnosti da umjesto dodjele gospodarske koncesije samostalno obnovi i zadrži vlasništvo nad Novim dvorima Jelačićevim.

Proteklih dana brojni stručnjaci upozoravaju na zabrinjavajuće i vrlo rigorozne uvjete te pravila zbog kojih je trenutačno teže pokrenuti lokalni nego državni referendum. Unatoč predizbornim obećanjima, nacionalne političke elite još uvijek izbjegavaju izravniju uključenost građana u političke procese. To ovu uspjelu inicijativu Glasa Zaprešića i Zaprešićana čini još važnijom.

S obzirom na velik interes koji su građani pokazali za sudbinu Novih dvora Jelačićevih kao jednog od najznačajnijih simbola grada, predstavnici Glasa Zaprešića imaju opravdan optimizam da će se upravo u njihovom gradu održati prvi uspješni lokalni referendum u povijesti Hrvatske.

Podsjetimo, koncesija na 50 godina dodijeljena je samo s jednim glasom više na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, na zadnjoj točki dnevnog reda. Ugovor o koncesiji je pun manjkavosti i nepravilnosti jer ne navodi rok završetka radova, nema navedenog iznosa minimalnog obveznog ulaganja, nedostaje obveza završetka radova te nedostaju penali koncesionaru ukoliko otkaže ugovor prije početka radova tj., prije dovršetka radova, a sporan je i prema Zakonu o koncesijama u smislu raspisivanja postupka i činjenice da ne traži nikakva jamstva od ponuđača.

Poziv na referendum, osim s ciljem pozivanja građana u proces odlučivanja o koncesiji, postigao je i svoj drugi isto tako važan cilj: informiranje i rasprava o dodjeli koncesije na javan i transparentan način, uvažavajući volju građana.