Prihvaćen proračun Zagrebačke županije za 2019., župan kaže da je realan, investicijski i socijalno osjetljiv

Prihvaćen proračun Zagrebačke županije za 2019., župan kaže da je realan, investicijski i  socijalno osjetljiv
Foto: Zagrebačka županija

Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je Proračun za 2019. godinu koji iznosi 812.153.105,00 kuna i veći je u odnosu na ovu godinu za 18,46 posto. Izvorni proračun Zagrebačke županije za 2019. godinu iznosi 411.020.000,00 kuna i veći je za 10,22 posto u odnosu na I. Rebalans proračuna iz 2018. godine.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić proračun je ocijenio kao realan, investicijski orijentiran, ali i socijalno osjetljiv. „Povećanje Proračuna za iduću godinu, kako ukupnog tako i izvornog, rezultat je očekivanog nastavka daljnjeg rasta gospodarstva i zaposlenosti, povećanja broja projekata i udjela koji se sufinanciraju iz fondova EU“ – rekao je Kožić podsjetivši kako je prema nedavno objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku o zaposlenosti za 2017. godinu, Zagrebačka županija ostvarila najveći rast zaposlenosti u RH sa stopom od 6,8 posto. Osim za prethodno jednogodišnje razdoblje, Zagrebačka županija je rekorder i prema podacima za posljednjih pet godina prema kojima je stopa zaposlenosti porasla za 23,5 posto,

Kao i prethodnih godina najveći iznos Izvornog proračuna 134.827.388,00 kn odnosno 32,80 posto ukupnih sredstava namijenjeno je Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu. I iduće godine sredstva su osigurana za nabavku besplatnih udžbenika, a planira se i kupnja pametnih interaktivnih ploča za škole koje ih nemaju.

Ukupne investicije za Zagrebačku županiju planirane su u iznosu od 97,7 milijuna kuna od čega na obrazovanje otpada ukupno 61,9 milijuna kuna. Najveće investicije u školstvu, tj. energetska obnova 5 županijskih škola, za koje je u 2019. godini planirano 31,7 milijuna kuna realizirat će se kroz Upravni odjel za EU fondove koji će iduće godine na raspolaganju imati gotovo 44 milijuna kuna. Novi projekt ovog odjela je sufinanciranje razvoja Hot spot točki odnosno Wi Fi mreže u gradovima i općinama. Za Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb predviđeno 14,60 posto Izvornog proračuna tj. gotovo 60 milijuna kuna. U idućoj godini planirana je, većinom europskim sredstvima, energetska obnova ispostava domova zdravlja u Samoboru, Jastrebarskom i Zaprešiću ukupne vrijednosti 14,8 milijuna kuna. S obzirom da još nije donesena nova Mreža hitne medicine nastavlja se sufinanciranje dodatnih timova hitne medicine u Zaprešiću i Samoboru.

Također i u 2019. godini isplaćivat će se 1.000 kuna za svaku novorođenu bebu. Za Upravni odjel za gospodarstvo osigurano je 30,7 milijuna kuna, a novost je milijun kuna bespovratnih potpora u turizmu kao i sufinanciranje ugradnje energetski učinkovitijih plinskih bojlera u kućanstvima. I u 2019. godini poduzetnici mogu računati na bespovratne potpore u iznosu od 7,2 milijuna kuna kao i na subvencioniranje kamata. Za Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo planirano je 24,5 milijuna kuna. Uz čitav niz mjera za razvoj konkurente poljoprivrede i unapređenje ruralnog prostora planira se i priprema III. faza izgradnje Distributivnog centra za voće i povrće ukupne vrijednost 3 milijuna kuna. Za Upravni odjel za promet i komunalnu infrastrukturu namijenjeno 21,1 milijuna kuna.

Donošenju Proračuna prethodilo je izglasavanje II. Rebalansa proračuna za 2018. godinu kojeg je Skupština također podržala, a koji iznosi 681.070.625,00 kn i manji je u odnosu na Proračun za 0,66 posto. Za 4,13 posto manji je i Izvorni Proračun koji sada iznosi 357.500,000,00 kn. Rebalans je rađen radi preraspodjele sredstava unutar postojećih projekata, ali i otvaranje novih, kao i usklađivanja namjenskih prihoda sa rashodima.

Kapitalna ulaganja u osnovne i srednje škole kojima je osnivač Zagrebačka županija te u osnove škole kojima su osnivači Samobor, Velika Gorica i Zaprešić su učinkovita, a u Vrbovcu su djelomično učinkovita – ocjena je to Državnog ureda za reviziju koji je radio reviziju kapitalnih ulaganja u školstvo za razdoblju od 2014. do 2016. godine.

Na zahtjev lovačkih društava članovi Županijske skupštine donijeli su odluku o produljenju ugovora o zakupu prava lova za 61 zajedničko otvoreno lovište na području Zagrebačke županije do 31. ožujka 2029. godine.

Na Aktualnom satu vijećnike je zanimalo kada će završiti dogradnja sportske dvorane u Posavskim Bregima, hoće li se krenuti u izgradnju nove osnovne škole u Dugom Selu, nastavlja li županija stipendirati učenike i studente te raspolaže li s podacima o broju iseljenih.

Također, zanimalo ih je u kojoj je fazi izrada VII. izmjena i dopuna Prostornog plana, kada će se krenuti u dogradnju mosta u Posavskim Bregima i s ucrtavanjem novih pješačkih prijelaza u Vrbovcu, kako će ubuduće funkcionirati sustav javnog prijevoza na području županije te posebno kako je on privremeno riješen na području općine Pokupsko, konkretno u Lijevim Štefankima.

Vijećnici su postavljali pitanja kako napreduju radovi na proširenju Specijalne bolnice Naftalan te hoće li Ministarstvo zdravstva financirati dodatne timove hitne medicinske pomoći. Vezano za proračunska davanja, zanimali su ih postoci realizacije po gradovima i općinama, konkretni efekti županijskih potpora poduzetnicima te ugovoreni EU projekti.

Ostala vijećnička pitanja odnosila su se na realizaciju razvojnog sporazuma sa susjednim županijama, raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem te postavljanje novih obavijesnih ploča na svim ulazima i izlazima iz Zagrebačke županije. (M. Petković)