Prema moru kolone do 14 km, HAK savjetuje koje ceste izabrati da bi izbjegli najveće gužve

Prema moru kolone do 14 km, HAK savjetuje koje ceste izabrati da bi izbjegli najveće gužve

Vrlo je gust promet na većini cesta u smjeru mora i unutrašnjosti, povremeno se vozi u kolonama uz zastoje. Kod naplatnih postaja Lučko u smjeru mora od čvora Jankomir kolona je oko 5 km, a od čvora Kosnica (A3) kolona je oko 14 km!

Na zagrebačkoj obilaznici prema naplati Lučko iz smjera Jankomira kolona je oko 5 km, a iz smjera Kosnice oko 10 km (A3->A1),

HAK izvještava o kolonama i zastojima i u drugim dijelovima Hrvatske. Tako je kolona osobnih i teretnih vozila pred graničnim prijelazom Bajakovo na izlasku iz Hrvatske dugačka oko 2 km.

Prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija kolona je oko 3 km, a dijelom se proteže na Istarski ipsilon,

Na pojedinim državnim cestama u Istri i priobalju na snazi je zabrana je prometa za teretna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona. Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC23 (Žuta Lokva-Senj)…, pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja.

Zabrane nema na autocestama i državnoj cesti 1, Ličkoj magistrali. Zabrane su na snazi u subotu od 04 do 14 sati, u nedjelju od 12 do 23 sata te u ponedjeljak od 14 do 23 sata.

Na pojedinim dionicama autocesta te državnih i ostalih cesta u tijeku su radovi na obnovi i izgradnji kolnika ili redovitog održavanja, pa HAK vozače poziva na dodatni oprez i strpljenje te poštivanje privremene prometne signalizacije i ograničenja brzine u zoni radova.

U prometu je svakodnevno veliki broj biciklista, mopedista i motociklista te bi vozače ostalih vozila prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja ili skretanja trebali pripaziti upravo na ovu kategoriju sudionika u prometu.

Ivica Majić | Foto: HAK