“ČUDO OD DJETETA”: Patrik Čudić, dvostruki prvak svijeta u mentalnoj aritmetici, vratio se u Hrvatsku

"ČUDO OD DJETETA": Patrik Čudić, dvostruki prvak svijeta u mentalnoj aritmetici, vratio se u Hrvatsku
Foto: Press

Osmogodišnji Patrik Čudić, dvostruki prvak svijeta u mentalnoj aritmetici ALOHA, vratio se u Hrvatsku. Prije dva tjedna zlatom je ovjenčan na svjetskom prvenstvu u Kini.

Svečani doček priređen mu je u Samoboru jer se iz tog grada prije pet godina ALOHA krenula širiti Hrvatskom. Dječak iz Zagreba koji je završio drugi razred Osnovne škole Brezovica, pun je dojmova s natjecanja u Foshanu, ali o svojem uspjehu govori skromno.

"ČUDO OD DJETETA": Patrik Čudić, dvostruki prvak svijeta u mentalnoj aritmetici, vratio se u Hrvatsku
Foto: Press

“Za natjecanje sam mnogo vježbao. Vjerujem kako je upravo to najzaslužnije za ostvarivanje ovog rezultata. Na samom natjecanju međusobno se ne gledamo kao na konkurenciju. S mnogima sam se sprijateljio. Kad rješavaš zadatke, trudiš se biti što bolji. Zato nisam bio opterećen prošlogodišnjom pobjedom. Išao sam u Kinu pobijediti samoga sebe”, kazao je dječak kojem su mediji nakon prošlogodišnje pobjede na svjetskom prvenstvu u Rusiji dali nadimak “čudo od djeteta”.

Na natjecanju je sudjelovalo više od šesto djece iz osamnaest zemalja. Djeca su bila podijeljena u osamnaest kategorija – deset Tiny Tots i osam Kids. Patrik je, prema svojoj dobi, nastupio u kategoriji Kids 3. Zlatno odličje znači da je u pet minuta ili manje riješio sve zadatke – njih sedamdeset. To znači da je za svaki zadatak imao oko četiri sekunde.

Iako se natjecatelji mogu koristiti abakusom, Patrikov se rezultat ne može postići pomagalima. Kako bi došao do rješenja, on zadatak pretvara u sliku u glavi. Fascinantno je što na taj način zbraja, množi višeznamenkaste brojeve, kvadrira…

Kina će mu, kaže, dugo ostati u sjećanju. Oduševili su ga tamošnja arhitektura, kultura i način života. S roditeljima Petrom Petrović i Zoranom Čudićem posjetio je i jedan vodeni park.

“Patrik je vježbao do posljednjeg trena. Putovali smo petnaest sati no on je unatoč ‘jet lagu’ vježbao i noć prije natjecanja. Znali smo da ga očekuju teži zadaci nego prošle godine i da je velik izazov pokušati osvojiti svjetsko zlato u novoj, još jačoj kategoriji. Vjerovali smo u njega, ali nismo na njega stavljali nikakav pritisak. Naime, već je velik uspjeh biti u nečemu najbolji u Hrvatskoj te predstavljati svoju zemlju na svjetskom natjecanju”, kazala je Zvjezdana Budoš Mlinac, Patrikova trenerica u Alohi.

"ČUDO OD DJETETA": Patrik Čudić, dvostruki prvak svijeta u mentalnoj aritmetici, vratio se u Hrvatsku
Foto: Press

Putovanje hrvatskog tima u Kinu poduprli su Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s Osnovnom školom Brezovica, Zagrebački računalni savez, King ICT, Idea2Project i udruga Littera. Tim se na donacijama zahvalio i građanima.

“Patrikovo dvostruko zlato povijesni je uspjeh Hrvatske! Svi koji radimo s djecom, svjesni smo koliki potencijal u njima leži, no Patrikova priča uz talent obuhvaća i mnogo truda i rada. Voljeli bismo kada bi ona nadahnula što više djece da prigrle Alohu kao teretanu za mozak”, kazala je dr. sc. Branka Novosel, osnivačica Otvorenog učilišta Littera koja je Alohu donijela u Hrvatsku.

Učilište se razvilo iz škole stranih jezika, a danas se bavi i neuroedukacijom, mindfulnessom te drugim programima koji djeci pomažu da uspješnije uče i kvalitetnije žive.

ALOHA je program zasnovan na abakusu koji potiče razvoj mozga na način da stimulira obje njegove polutke i pridonosi njihovu ožičavanju te povećanju dugoročne i kratkoročne memorije.