Predstavljena je mobilna aplikacija “Stop COVID-19”. Doznajte kako radi i čemu zapravo služi

Predstavljena je mobilna aplikacija “Stop COVID-19”. Doznajte kako radi i čemu zapravo služi
Foto: Ministarstvo zdravstvo

U Ministarstvu zdravstva danas je predstavljena je mobilna aplikacija “Stop COVID-19”.

Aplikaciju su predstavili ministar zdravstva Vili Beroš, predsjednik Uprave APIS-a Saša Bilić i epidemiolog iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Tomislav Benjak.

Svrha Aplikacije jest obavijestiti korisnika da je njegova Aplikacija (odnosno korisnik s mobilnim uređajem) bila u epidemiološki relevantnom kontaktu s Aplikacijom osobe kojoj je potvrđeno oboljenje od bolesti COVID-19 i dati mu upute i preporuke za daljnje postupanje. Instalacija i korištenje Aplikacije na mobilne uređaje (telefon, tablet itd.), u potpunosti je dobrovoljna i besplatna.

Korisnici samostalno odlučuju hoće li preuzeti instalaciju na svoj mobilni uređaj, kako će koristiti i kada će ukloniti Aplikaciju sa svojeg mobilnog uređaja.

Aplikacija je, ističu iz Ministarstvu zdravstva, u potpunosti usklađena s Preporukom Komisije (EU) 2020/518 od 8. travnja 2020. o zajedničkom Unijinom paketu mjera za primjenu tehnologije i podataka radi suzbijanja i prevladavanja krize prouzročene bolešću COVID-19, posebno u vezi s mobilnim aplikacijama i upotrebom anonimiziranih podataka o mobilnosti.

Sukladno preporukama EU, aplikacija Stop COVID-19 je:

  • dobrovoljna
  • transparentna
  • privremena
  • kibernetički sigurna
  • koristi samo privremene i pseudoanonimne podatke

Aplikacija COVID-19 temeljena je na Google/Apple sustavu “Obavijesti o izloženosti„ (Exposure Notification). Aplikacija zahtijeva izričit pristanak korisnika koji je u svakom trenu moguće povući. Aplikacija je potpuno dobrovoljna u svim koracima korištenja i korisnik u potpunosti upravlja podacima koje želi podijeliti. COVID-19 pozitivne osobe nikada nisu identificirane Appleu i Googleu.

Kako radi Stop COVID-19?

Aplikacija dodjeljuje nasumične (randomizirane) ključeve svim mobitelima.
Ključevi su nasumičan niz znakova i ne sadrže podatke o uređaju niti o vama osobno. Izmjenjuju se nekoliko puta svakog sata da bi vaša privatnost bila zaštićena u svakom trenutku.

Mobilni uređaji u blizini razmjenjuju svoje nasumične ključeve.
Kada se nađete u blizini drugog korisnika aplikacije, mobiteli putem Bluetooth značajke razmjenjuju ključeve. Tako aplikacija može pratiti ostvarene kontakte bez identificiranja vas ili osobe s kojom ste bili u kontaktu.

Što ako sam pozitivno testiran(a)?
Korisnici koji dobiju pozitivan laboratorijski nalaz mogu poslati svoje nasumične ključeve emitirane u prethodnom razdoblju, čime oni postaju dostupni ostalim korisnicima aplikacije. Slanje nasumičnih ključeva ostvaruje se upisivanjem koda koji je za vas generirao zdravstveni djelatnik nakon dobivanja pozitivnog laboratorijskog nalaza.

Svaki mobitel provjerava je li bio u kontaktu s ključevima koji su podijeljeni.
Aplikacija povremeno provjerava ključeve koji su podijeljeni s poslužiteljem i uspoređuje ih s ključevima koji su pohranjeni na vašem mobitelu. Na taj način aplikacija može odrediti jeste li bili izloženi opasnosti od zaraze.

Korisnik dobiva obavijest ako je aplikacija pronašla podijeljeni ključ na njegovom mobitelu.
Ako ste bili u kontaktu s osobom koja je nakon pozitivnog nalaza podijelila svoje ključeve, dobit ćete obavijest i uputu kako postupiti. Za funkcioniranje aplikacija ne treba podatak gdje je niti s kime korisnik bio, tako da je vaša privatnost zaštićena.

Detalji su dostupni na ovoj poveznici.