Predstavljen album “Minijature za gudački kvartet” Gudačkog kvarteta Cadenza

HKD Napredak - Gudački kvartet Cadenza
Foto: Press

Minijature za gudački kvartet, CD – album prvijenac Gudačkog kvarteta Cadenza, predstavljen je u nedjelju u dvorani Napretkovog kulturnog centra.

Iako im je ovo prvi album, Gudački kvartet Cadenza Zagreb u nešto izmijenjenom sastavu djeluje već dvadesetak godina, nastupajući koncertno diljem Hrvatske i inozemstva. U posljednjih nekoliko godina djeluje u sastavu: Krešimir Marmilić, I. violina, Petar Haluza, II. Violina, Marta Bergovec, viola i Vinko Grubešić, violončelo.

HKD Napredak - Gudački kvartet Cadenza
Foto: Press

Album izašao je u izdanju izdavačke kuće Nota Bene d.o.o. iz Zagreba, a na njemu su skladbe osam hrvatskih skladatelja pa je ovaj album ujedno i doprinos prezentaciji hrvatskih skladatelja u svijetu. Kao što je na početku predstavljanja rekao Mladen Malek, producent i vlasnik izdavačke kuće Nota Bene, u svijetu je snimljeno samo šest posto napisanih kompozicija za klasičnu glazbu, a to je ujedno i jedan veliki prostor za djelovanje. Taj postotak u Hrvatskoj je još mnogo manji, pa je svaki ovakav primjer promoviranja hrvatske klasične glazbe vrijedan pažnje.

“Za sve skladbe zabilježene na CD-u Gudačkoga kvarteta Cadenza ipak bi se mogla pronaći jedna zajednička značajka, a to je poštivanje tonalitetnih odnosa s malim odstupanjima od definiranih tonalitetnih funkcija”, rekla je na promociji albuma profesorica dr. sc. Snježana Miklaušić-Ćeran.

“U nekim skladbama prepoznaje se utjecaj hrvatske folklorne glazbe, čak i u Tkalčićevoj ‘Arabeski’ nazvanoj prema islamskom likovnom ornamentu sastavljenom od geometrijskih likova. Pojam ‘arabeska’ u glazbi odnosi se na ‘kraću, živahnu, ukrasnim tonovima protkanu kompoziciju s kapricioznom igrom tonova.’ što potvrđuje i Tkalčićeva skladba. Skladatelje je nadahnula hrvatska tradicijska glazba, dok je Davor Bobić ostao u svijetu latino-američke tradicijske glazbe. U skladbama ‘Andante amoroso’ Ive Paraća i ‘Čežnja’ Pavla Dešpalja nema prizvuka tradicijske glazbe pa ih se može postaviti u okvire tzv. ‘apsolutne glazbe’. Još neke zajedničke crte povezuju odabrane skladbe, a to su dopadljivost i prepoznatljivost što će sigurno olakšati njihovo pamćenje kao i poticanje želje kod slušatelja za ponovnim susretom sa snimljenim skladbama. Današnjim predstavljanjem krenut će CD ‘Minijature za gudački kvartet’ u osvajanje slušateljstva što će olakšati popularnije, dobro odabrane i dobro izvedene skladbe osmorice hrvatskih skladatelja, rekla je profesorica Miklaušić-Ćeran.

Kako bi ovo predstavljanje u potpunosti dočarali, glazbenici Gudačkog kvarteta Cadenza Zagreb izveli su skladbe sa CD-a i na najbolji način slušatelje upoznali sa izborom skladbi njihovog albuma.

Kvartet Cadenza već ranije je imao dobru suradnju s Napretkom, pa se može očekivati da će se uskoro svojim repertoarom predstaviti i u nekoj od Napretkovih podružnica.

HKD Napredak - Gudački kvartet Cadenza
Foto: Press