Predstavljanje romana “Sanjica Lacković”, prvijenca Darija Harjačeka

Predstavljanje romana "Sanjica Lacković", prvijenca Darija Harjačeka
Foto: screenshot

Kazališni redatelj Dario Harjaček koji na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama potpisuje režiju druge dramske premijere, “Pod balkonima” Ranka Marinkovića, predstavit će festivalskoj publici i svoj prvi roman “Sanjica Lacković” objavljen u izdanju nakladnika OceanMore.

Na predstavljanju će sudjelovati i intendantica Igara Dora Ruždjak Podolski te Saša Božić, pomoćnik za dramski program.

Dario Harjaček u svom prvijencu “Sanjica Lacković” piše o trima odmetnicima u bijegu od vlastitih obitelji, a roman seže od 60-ih godina prošloga stoljeća do danas. Vječni sukobi s okolinom, dirljiva krhkost identiteta, opsesija prošlošću i atmosfera stalne porobljenosti ovom djelu pružaju opipljivu ljudskost te ga čine vjernim otiskom hrvatske suvremenosti. Ono što ga je nagnalo na pisanje bilo je promišljanje o golemoj količini destruktivne mržnje prisutne ne samo u društvu nego i u njemu samome, mržnje koja ga sputava i određuje. Autor se pita “je li mržnja kao reakcija na mržnju zapravo traženje ljubavi”.

Davor Špišić o knjizi je zapisao kako je Sanjica Lacković “prebogato obećavajuće literarno tkanje u kojemu se krije budući veliki događaj naše književne scene… Iskazanom suverenom zrelošću (što je jednostavno fascinantno jer riječ je o njegovu književnome debiju) Dario Harjaček skladao je virtuoznu obiteljsku fugu. Njegovo je putovanje brutalno i oniričko u isti mah, bez trunčice kalkulantskoga predaha. Isti takav drčan angažman i povjerenje traži od budućih čitatelja. Blagoslovljen užitak čitanja neće nam izostati.”

Prvi put se Harjaček festivalskoj publici predstavio 2011. godine Stullijevom “Katom Kapuralicom”. Upravo je Harjačekova Kate, s maestralnom Jelenom Miholjević u naslovnoj ulozi razotkrila mitove Mediterana, ali i upozorila na ono što nas Marinković uči: bez obzira koliko skrivali kulturne simbole, najniži će zajednički nazivnik čovječanstva uvijek biti ljudski otpad.

Mediteranom je inspirirana i predstava “Pod balkonima” Ranka Marinkovića u režiji Darija Harjačeka te dramatizaciji Vedrane Klepice koja će premijerno na 69. Igrama igrati u parku sveučilišnog kampusa 18., 19., 20., 21. i 22. kolovoza.

Istaknuti kazališni redatelj mlađe generacije Dario Harjaček rođen je 1979. godine u Beču. Studij komparativne književnosti i povijesti umjetnosti završio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a zatim i studij režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Prva javna izvedba predstave bila je režijski ispit Adam i Eva Miroslava Krleže u sklopu Eurokaza 2004. godine. Diplomirao je 2006. godine adaptacijom Čehovljeve drame Tri sestre u Teatru &td i od tada se uglavnom bavi autorskim scenskim realizacijama adaptacija filmova, romana i klasičnih dramskih tekstova te nizom scenskih adaptacija dječje literature i režijom djela suvremenih autora.

Predstave koje je radio višestruko su nagrađivane posebno u segmentu glumačkih nagrada što svjedoči njegovu duboku opredijeljenost prema teatru koje svoje težište interesa bazira na igri, propitivanju mehanizma i slojevitosti funkcioniranja ljudske psihologije i bijegu od sveprisutne spektakularizacije.

Predstavljanje romana “Sanjica Lacković” održat će se u nedjelju, 5. kolovoza u 20:30 u Dubrovnik Beer Factoryu (Ul. Miha Pracata 6).