PRAVI DOMAĆI, IZ PEKARE U BOTINCU: Kruh ispod peke na drva koji traje četiri dana

Pekarski proizvodi tvrtke “Obitelj Jukić” i način proizvodnje koji ih i čini posebnima. Njihov kruh ispod peke na drva, kao i polubijeli i raženi te kruh iz kalupa, polubijeli, raženi, sa sjemenkama, kukuruzni i kukuruzni miješani, proizvode se u pekari u Botincu.

Obitelj Jukić je tvrtka osnovana prije tri godine, a nazvana je tako jer su je osnovala trojica braće od četvorice u obitelji Jukić. Obitelj se dugo bavila pekarstvom, ali najmlađi od braće, Anto Jukić, tražio je način da poveže posao i tradiciju zavičaja.

Tako je došao na ideju pečenja kruha na tradicionalan način, a to znači pečenje kruha na drva, dok drugi pekari koriste peku na struju. Od majke je dobio osnovni recept, a dalje je sve došlo uz težak i uporan rad. U samom začetku je bilo problema dok s putovanja stariji brat nije donio katalog talijanske obitelji koja proizvodi peći od specijalne opeke, u kojima su konačno uspjeli postići željeni rezultat pečenja.

Kad je priprema hrane u pitanju, kaže Anto Jukić, osnova za uspjeh je kvalitetna namirnica pa zato brašno isključivo nabavljamo iz jednog slavonskog mlina kako bi osigurali kvalitetu. Kapacitet pekare je 600 kilograma kruha u jednoj smjeni, a za Uskrs je to bilo gotovo duplo više.

Vlastito prodajno mjesto “Obitelj Jukić” ima uz proizvodni pogon u Botincu, a kruh se distribuira kroz mnoge trgovačke lance od Spara, Dione do većeg broja manjih i specijaliziranih trgovina. Također, proizvode obitelji Jukić koristi sve više restorana, za koje su napravljeni posebni drveni stalci, koji kruhu daju posebno mjesto, za rezanje kruha.

Tu su i vina vinarije Markota iz požeške Valllis Aurae i mesne delicije pršuterije Bura i sol, sa niza OPG-ova, kojima nadopunjuju ponudu za cetering usluge.

Što se tiče recepta za dobar kruh ispod peke u koju odjednom stane 25 kruhova, zamjes se radi od brašna, kvasa, soli i vode, bez dodavanja aditiva, što vijek trajanja kruha, za razliku od industrijskog, produžava na tri do četiri dana. Fermentacija se odvija prirodno i traje četiri sati. Po završetku fermentacije, tijesto se ručno oblikuje u peke od jedne i tri kile, kao i u kalupe. Pečenja se odvija na vatri na drvima iz Like. Zbog dima vatre i jednog tajnog sastojka, pečeni kruh ima specifičan okus. No, doznali smo da je tajna rupica u kruh, posebno većih, u hladnoj vodi, koja se hladi na 0 stupnjeva C dok drugi pekari zagrijavaju vodu.

Direktor proizvodnje Mario Mohenski kaže da je kruh ispod tradicionalne peke nešto skuplji od drugih, ali i bolji. Trgovci, pak, nastoje zaraditi na pekarskim proizvodima, kojih je sve više i iz uvoza. Pekari rade noću, ali nije svaki pekar za peku na drva, jer takav zanat i nemaju gdje naučiti.

Tako će se uskoro u Botincu, otvoriti pizzeria, s pizzama iz peći na drva, a projekt koji je, također, pred samim završetkom je pokretna pizza peć. (M. Petković)

Foto: Mohenski & Janković