Povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka u kazalištu Štagalj održan bogat umjetnički program!

Foto: Mirko Janković

Hrvatska liga protiv raka i kazalište Štagalj održali su tradicionalno druženje s onkološkim bolesnicima, umjetnicima, kolegama i prijateljima.

Legendarni umjetnici Miro Ungar, Željko Krušlin – Kruška, Ivo Pattiera, Siniša Leopold, Arijana Gigliani Philipp, Neven Paleček – Papageno, Mateo Đikić, Mario Čopor, Đorđe Manojlović, pjesnikinja umjetničke fotografije Ivana Žerovnik koja je izložila svoje fotografije, posebne gošće iz Ukrajine doktorica Viktorija Pančenko iz Kijeva i Julija Kiktova iz Harkiva uz recitacije i pjesmu o Ukrajini gdje bjesni rat, kao i pjesmu A. B. Šimića “Pjesnici” koju je u spomen na Mirjanu Sačer Bobanac dirljivo recitirao prof. Damir Eljuga.

Pjesmu „Došle je proleće i vu moj kraj“ napisala je Paula Stanić učenica 7.razreda OŠ Rakovec. Folklorna sekcija Udruge žena Dubrave otpjevale su nekoliko krasnih pjesama. Pjesma Katarine Zadrije “Na rokami Bilogore”, kao i zbirka pjesama Marije Petrek “Zgubljene senje” .Prof. Ivan Koprić “Pjesništvo vrbovečkog kraja”  i još mnogo krasnih umjetnika obogatilo je ovogodišnji program u Štaglju.

Predstavljena je i knjiga “Odabrane teme iz ginekologije i senologije” izdane od strane Medicinske naklade te se prisutnima obratila i predstavnica i direktorica Marija Eljuga koja je istaknula važnost ove knjige čiji su autori prim.mr.sc Ljerka Eljuga, dr. med. i prof.dr.sc. Damir Eljuga, dr. med., dok naslovnicu knjige krasi djelo našeg poznatog umjetnika Dimitrija Popovića.

Foto: Mirko Janković

Susreti u Štaglju organiziraju se povodom Dana ružičaste vrpce te su uz obilje umjetničkih sadržaja posvećeni zdravlju kao i osvješćivanju potrebe za redovitim pregledima, a ujedno i uvod u mjesec listopad – mjesec ružičaste vrpce posvećen prevenciji raka dojke i borbi protiv ove bolesti.

Udruga za promicanje kulture i umjetnosti Štagalj koju je prije 28 godina osnovala gospođa Mirjana Sačer Bobanac te već tradicionalna suradnja s Hrvatskom ligom protiv raka i ove godine nastavila je prigodno druženje, a to je ujedno i prilika za sjećanje na prerano preminulu Mirjanu Sačer Bobanac.

Dolaskom u ovaj lijepi kraj, malo slikovito selo Kostanj, zapuštenim imanjem u općini Dubrava, nedaleko od Vrbovca dominirao je stari štagalj koji je gospođu Mirjanu i supruga Davora Supeka odmah zadivio, a ljepota prirode sve njihove prijatelje navela je da se uvijek s veseljem vraćaju i raduju novim susretima u Štaglju.

Foto: Mirko Janković

Bez velikih priprema, spontano dolazili su; slikari slikajući, glazbenici muzicirajući, dok su glumci odmah prepoznali pozornicu kojoj su nedostajale još samo daske. I tako je sve započelo!

Svime time štagalj je rastao, postao udruga, a uključivanjem bračnog i liječničkog para Eljuga, kojima se svidjela ideja isprepletanja različitih umjetnosti, ali i mogućnost njihova terapijskog učinka, počeli su pozivati i svoje oboljele kao i izliječene pacijente te je započeta sada već tradicionalna suradnja s Hrvatskom ligom protiv raka.

Druženjem su se stvarala prijateljstva u kojima je „umjetnička terapija“ počela ostvarivati svoje ciljeve. Štagalj su tako tijekom godina s veseljem posjetili  te svojim umjetničkim nastupima uveličali mnogi umjetnici.

Okupljeno mnoštvo i ove godine prigodnom je riječju pozdravio i zamjenik načelnika Općine Dubrava, Ante Grizelj, dok je prof. dr. Damir Eljuga predsjednik Hrvatske lige protiv raka naglasio: “Drago mi je što smo se i ove godine imali priliku družiti s pacijentima oboljelim od raka dojke u kazalištu Štagalj u kojem je održan bogat umjetnički program naših poznatih glazbenika i siguran sam da nam je svima bio ljekovit.” Biti jedni uz druge, pomagati, djelovati na osvještavanju važnosti preventivnih pregleda i moguću izlječivost, pridonosi i konačnom cilju, a to je kvalitetan i zdrav život.

A sve je ovog 1. listopada 2022. bilo divno – počevši od sunca koje je zasjalo nakon nekoliko dana kiše, bogatog programa, divne pozitivne energije i atmosfere svih prisutnih okupljenih prvog dana listopada u znaku ružičaste vrpce!

I na kraju veliko hvala donatorima koji su prepoznali važnost ovoga druženja,
Miva galerija vina, Erste & Steiermarkische banka, Lukas i Medicinska naklada.