POVEĆANJE STOPE PDV-A: Evo što će sve poskupjeti od 1. siječnja

Kruh, mlijeko, lijekovi, udžbenici, ugostiteljske i turističke usluge, to su samo neke od stvari na koje će se od 1. siječnja 2014. plaćati veći PDV.

trgovina-zg
Povećanje PDV-a na ove osnovne namirnice moglo bi značiti i veće iznose na računima.

“Kod proizvoda gdje je potražnja neelastična, doći će do povećanja cijena odmah, a kod drugih proizvoda postupno tijekom godine. Općenito hrana, mlijeko, kruh, ti proizvodi svakako da, tu se može najprije očekivati rast cijena”, rekao je za Dnevnik.hr profesor Hrvoje Šimović s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

PDV ide gore i na isporuku vode, lijekove, medicinsku opremu i pomagala, dnevne novine, časopise, ali i na knjige, udžbenike za osnovne, srednje škole te fakultete.

“Koliko god će netko reći da je to malo da je to desetak kuna ovdje, pet kuna tamo s obzirom da građani žive doslovce prenapregnuto u tim uvjetima svako pa i najmanje poskupljenje jest udar na građane”, tvrdi Krešimir Sever iz Nezavonsog hrvatskog sindikata.

Ugostitelji još nisu otkrili hoće li se povećanje PDV-a za njihovu djelatnost osjetiti na cijeni kave s mlijekom ili piva. Kad se PDV smanjio, cijene nisu bile manje.