Unatoč otkazivanju utrke, Sljeme uskoro otvara skijaške staze za građane

Ovogodišnja Snježna kraljica zbog toplog vremena neće se održati, no radovi na zasnježivanju Crvenog spusta, ali i ostalih staza nastavljaju se. Teren na vrhu Medvednice priprema se za skijanje građanstva. Bude li prognoza povoljna i temperatura najmanje tjedan dana u minusu, umjetni snijeg za skijaše rekreativce mogao bi biti spreman već za dva tjedna, piše Večernji list.

sljeme

„Unatoč otkazivanju utrke na Sljemenu smo dan i noć. Pratimo prognozu i čekamo da se spusti tri Celzija ispod nule jer su tek tada pravi uvjeti za stvaranje umjetnog snijega#, kaže Igor Žiljak, voditelj skijaških staza i zasnježivanja na Sljemenu.

Topovi za snijeg i strojevi ostaju gdje jesu, no ostali objekti idu u spremište. Riječ je o montažnim tribinama i šatorima koji su trebali primiti oko 35.000 navijača, koliko ih inače bodri skijaše na ženskom i muškom slalomu. Bez angažmana je ostalo i dvije tisuće radnika i volontera Snježne kraljice.

Ukupni budžet ovogodišnje Snježne kraljice bio je 24,5 milijuna kuna. Troškovi koji su nastali do subote kada je službeno otkazana utrka, pokrit će osiguranje. Organizatori moraju vratiti i stotinjak tisuća kuna građanima koji su kupili ulaznice za tri sljemenske utrke. Što će biti sa zabavnim programom na Trgu bana Jelačića, odnosno pozornicom koja je nakon dočeka Nove godine i nastupa Hladnog piva trebala poslužiti i za izvlačenje startnih brojeva, nismo doznali jer iz Grada nije stigao odgovor. Gradonačelnik Milan Bandić poručio je kako će novac koji se iz proračuna daje za utrku preusmjeriti za razvoj zagrebačkog sporta. Riječ je oko pet milijuna kuna.

Grad Zagreb je za uređenje skijaških staza i žičare u 2013. godini izdvojio 1,5 milijuna kuna.