Potvrđen prvi slučaj korona virusa u Hrvatskoj! Radi o mlađem čovjeku koji se nalazi u Zagrebu!

Potvrđen prvi slučaj korona virusa u Hrvatskoj! Radi o mlađem čovjeku koji se nalazi u Zagrebu!
Foto: Screenshot HRT

Potvrđen je prvi slučaj zaeraze korona virusom u Hrvatskoj. Premijer Andrej Plenković izjavio je da se radi o mlađem čovjeku koji se nalazi u Zagrebu. Njegovo stanje je dobro, rekao je premijer Plenković nakon sastanka Nacionalnog stožera civilne zaštite i napomenuo da će javnost biti promptno izvješćivana o svemu što je bitno, javlja HRT.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je koronavirus potvrđen kod muškarca koji je između 19. i 21. veljače bio u Milanu. Pacijent se nalazi u klinici “Dr. Fran Mihaljević”.

“Ulazimo u fazu koja je u nešto višoj pripravnosti nego što je bila sada. To je bolest koja je slična gripi. Ne očekuje se veći pobol ili veće komplikacija. Zdrabvstveni sustav je spreman i radimio sve na sigurno naše nacije”, rekao jer ministar.

I prije sastanka Nacionalnog stožera civilne zaštite ministar Beroš naglasio je da se u Hrvatskoj poduzimaju sve mjere koje su potrebne u vezi s koronavirusom.

“To je bolest koja doista, u najvećem broju slučajeva ne ostavlja teže posljedice. Više od 80% bolesnika ima blaži oblik bolesti. Neki niti ne znaju da su to prebolili. Ona je poput obične gripe. Doista nema razloga za strah. Vrlo je vjerovatno da će virus ovih dana doći u Hrvatsku. Možda je već i danas tu. Mi smo spremni, ali morat ćemo biti malo oprezniji. Koordiniramo sve aktivnosti”, izjavio je Beroš.

Istaknuo je da “ako taj virus i preživi i ostane u populaciji, on će se ponašati u budućnosti poput običnog virusa gripe”.

Ministar je također rekao da je Hrvatska spremna zatvoriti granicu, ukoliko to struka zatraži, ali da to zasad nije potrebno.

“Spremamo se i mjesta panici nema”, poručio je ministar. Najavio je da se prema odluci premijera u 11 sati podiže stupanj pripravnosti na veći, aktivirat će se ranije osnovan Nacionalni stožer civilne zaštite, u čijem radu, kaže, sudjeluje više od 20 agencija i ministarstava.

Komentari