Potpisivanjem Povelje o pristupanju počeo Europski tjedan mobilnosti 2022.

Foto: Zagreb.hr

Potpisivanjem Povelje o pristupanju Europskom tjednu mobilnosti 2022. i predstavljanjem programa aktivnosti, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet i pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Romana Galić označili su jutros, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, početak niza događanja, koja će se do 22. rujna, pod motom „Kombiniraj i kreći se!“ odvijati u sklopu ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti.

Korlaet je rekao kako je ETM vrlo važna manifestacija za grad Zagreb, istaknuvši da Gradska uprava nastoji napraviti odmak od autocentričnog grada, stimulirajući druge oblike prijevoza i prometa. „Prijevoz tramvajem, autobusom, biciklom, romobilom i pješačenje želimo bolje povezati kako bi grad postao dostupniji, otvoreniji, čišći i zeleniji“, kazao je zamjenik.

Pročelnica Galić zahvalila je svim gradskim uredima, udrugama, institucijama, akademskoj zajednici i vijećima gradskih četvrti koji su pridonjeli u organizaciji 120 aktivnosti koje će se odvijati na ovogodišnjem ETM-u.

Europski tjedan mobilnosti je vodeća kampanja Europske komisije za podizanje svijesti o održivoj urbanoj mobilnosti, a održava se svake godine od 16. do 22. rujna i promiče promjene u korist aktivne mobilnosti, javnog prijevoza i drugih čistih, održivih i inteligentnih prometnih rješenja, sve s ciljem smanjenja onečišćenja zraka i ukupnog poboljšanja kvalitete života građana.

Ovogodišnja tema „Bolja povezanost“ odabrana je kako bi odrazila želju pojedinaca diljem Europe za ponovnim međusobnim povezivanjem nakon višemjesečne izolacije, ograničenja i prepreka. Ljudi se mogu povezati tako da se sastaju na nekom od trgova u svojoj urbanoj sredini i ostati povezani javnim prijevozom