POTPISAN UGOVOR: Hrvatska nabavlja francuski raketni sustav protuzračne obrane

Foto: Tiraden / Wikimedia / (CC BY-SA 4.0)

Ministar obrane Mario Banožić s predstavnicima tvrtke MBDA France potpisao Ugovor o nabavi francuskog raketnog sustava protuzračne obrane kratkog dometa Mistral, u skladu sa definiranim prioritetom opremanja Hrvatske vojske PZO sustavom. Potpisivanju ugovora u Ministarstvu obrane nazočio je i francuski veleposlanik u RH Gaël Veyssière.

Potpisivanju ugovora prethodila je odluka Vlade Republike Hrvatske. Naime, na sjednici održanoj u petak Vlada je donijela Odluku o davanju suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava Državnog proračuna od 2024. do 2026. za nabavu raketnog sustava protuzračne obrane kratkog dometa.

Ministar obrane Mario Banožić podsjetio je kako su okolnosti koje su se dogodile agresijom Rusije na Ukrajinu i pad besposadne letjelice u Zagrebu ukazale kako je nužno i neophodno prilagoditi prioritete i planove opremanja Hrvatske vojske pa je stoga nabava raketnog sustava protuzračne obrane kratkog dometa postavljena kao najviši prioritet opremanja u kratkoročnom razdoblju.

Francuska Republika u okviru implementacije Hrvatsko-francuskog strateškog partnerstva ponudila je Hrvatskoj jačanje suradnje u obrambenim pitanjima.

Nastavno na program nabave borbenih aviona Rafale odobrila je donaciju lansera sustava kratkog dometa proizvođača MBDA France za zaštitu zrakoplovne baze u kojoj će se nalaziti avioni Rafale.

“U skladu s potrebama, Oružane snage Republike Hrvatske iskazale su zahtjev za prioritetnom nabavom lansera sustava kratkog dometa Mistral i raketa Mistral. Ta nabava je hitna i neodgodiva mjera koja je dugoročno sigurnosno i obrambeno važna za Republiku Hrvatsku”, rekao je ministar Banožić te dodao kako se time omogućuje i dostizanje zahtijevane razine NATO ciljeva sposobnosti.

Ovaj sustav jednostavno se integrira s MBDA sustavom srednjeg dometa VL MICA, koji koristi iste rakete kao avioni Rafale, čime se pojednostavljuje logistička i operativna potpora te održavanje. Avionima Rafale i zemaljskim sustavom Mistral će se ostvariti već provjerena integracija sustava protuzračne obrane.

U skladu s ponudom tvrtke MBDA France, nabava raketnog sustava PZO kratkog dometa Mistral, odnosi se na isporuku raketa Mistral 3 i lansera sustava kratkog dometa s najnovijom termalnom kamerom, sustavom za šifriranu elektroničku identifikaciju ciljeva i kompletom za koordinaciju zapovijedanja i upravljanja. Prve isporuke očekuju se do početka 2024. godine.

Osiguran je i paket integrirane logističke potpore koji uključuje specijalni alat i ispitno-mjernu opremu, inicijalni komplet pričuvnih dijelova, tehničku dokumentaciju, vježbovne rakete, obuku osoblja prema načelu „obuka obučavatelja“ i tehničku potporu proizvođača.

Vrijednost ugovora je 53.850.000 eura s otplatnim rokom od pet godina, a ukupne obveze Ministarstva obrane s ekonomskim povećanjem cijena i porezom na dodanu vrijednost iznose 71.957.138,00 eura.

U 2022. godini obveze iznose 16.155.000 eura, u 2023. 17.687.157 eura, u 2024. godini 12.471.705 eura, u 2025. godini 23.823.510 eura te u 2026. godini 1.819.766 eura.