VELIKI DAN ZA HRVATSKU: Prvi hrvatski Rafale u rukama hrvatskih pilota

Foto: MORH/ F. Klen

Danas na službenoj svečanoj ceremoniji u bazi francuskog ratnog zrakoplovstva Mont-de-Marsan u Francuskoj obavljeno preuzimanje prvog od dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Ovim povijesnim iskorakom, uvođenjem u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo borbenih aviona četvrte generacije Republika Hrvatska učinila je povijesno jačanje ukupne borbene moći Hrvatske vojske, priopćio je MORH.

Foto: MORH/ F. Klen

Svečanoj ceremoniji nazočio je ministar obrane Mario Banožić zajedno s predstojnikom Ureda predsjednika Vlade Zvonimirom Frka-Petešićem i potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom te izaslanstvom Oružanih snaga Republike Hrvatske na čelu s načelnikom Glavnog stožera OS RH admiralom Robertom Hranjem.

S francuske strane ceremoniji je nazočilo izaslanstvo Oružanih snaga i ministarstva obrane Republike Francuske predvođeno inspektorom OS za ratno zrakoplovstvo gz Luc de Rancourtom.

“Današnji dan od iznimnog je značaja za Republiku Hrvatsku, Oružane snage i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo” rekao je ministar obrane Mario Banožić te naglasio kako je riječ o generacijskom uspjehu za koji je zaslužna upravo Vlada predsjednika Andreja Plenkovića koja je od početka prepoznala važnost ulaganja i jačanja sve tri grane Oružanih snaga.

“Želim naglasiti kako će upravo modernizacija Hrvatskog ratnog zrakoplovstva učiniti da u ovom dijelu Europe nitko neće imati snažnije, modernije i moćnije ratno zrakoplovstvo”, rekao je te zahvalio svima koji su omogućili uspješnu realizaciju ovog projekta, od francuskih kolega, do hrvatskih pilota i tehničara.

Ministar je zahvalio francuskoj strani na suradnji i potpori koju je Francuska pružila u ovom cijelom procesu te izrazio zadovoljstvo što je zahvaljujući ovom projektu učinjen i značajan korak u odnosima Francuske i Hrvatske te da su postavljeni temelji za još dublju suradnju na bilateralnoj i europskoj razini te u multilateralnim formatima.

Isto tako, osvrnuvši se na hrvatske borbene pilote koji se već mjesecima obučavaju u Francuskoj na avionima Rafale i koji su pokazali vrhunske vještine i profesionalnost, ministar je rekao: “Iako je ovo velik dan za Republiku Hrvatsku, ovo je velik dan za naše borbene pilote koji su pokazali koliko predane, profesionalne i stručne ljude imamo u redovima Hrvatske vojske. Hvala svakom našem pilotu, hvala svakom zrakoplovnom tehničaru na svemu što su pokazali tijekom obuke u Francuskoj: vi ste jamac sjajne budućnosti Hrvatske vojske i nezamjenjiva ključna snaga naših Oružanih snaga”, poručio je ministar Banožić.

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH Zvonimir Frka-Petešić ujedno i supredsjedatelj Međuresornog povjerenstva nadležnog za nabavu višenamjenskog borbenog aviona rekao je kako mu je čast pozdraviti sve prisutne u ime hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na ovaj dan koji označava vrhunac dugog i složenog procesa. “Taj proces sam vodio od 2019. godine zajedno s načelnikom Glavnog stožera admiralom Hranjem. Drago mi je da je na kraju tog iznimno metodičnog, rigoroznog i objektivnog procesa izabran upravo avion Rafale koji se u mnogočemu pokazao superiornijim od ostalih i što je preporuku Povjerenstva Vlada prihvatila i potvrdila i tako se opredijelila za najbolji avion, francuske, odnosno europske tehnologije”, rekao je.

Osvrnuvši se na partnerstvo i savezništvo Hrvatske i Francuske u okviru Europske unije i NATO-a, poručio je kako dvije zemlje imaju visoko suglasje u mnogim pitanjima, od jačanje obrambenih sposobnosti do strateške autonomije Europe. “Ovi posebni odnosi između naših dviju zemalja sada su pretočeni u Francusko-hrvatsko strateško partnerstvo koje ima za svrhu dodatno produbiti našu suradnju na političkom, gospodarskom, kulturnom, znanstvenom, administrativnom i sigurnosno-obrambenom planu”, istaknuo je.

U tom smislu naglasio je kako nabava aviona Rafale za Hrvatsku predstavlja tehnološki iskorak i golem korak naprijed ne samo u modernizaciji već i u jačanju obrambenih sposobnosti: “Sposobnost projekcije snaga koju dobivamo Rafaleom duboko će promijeniti strateško pozicioniranje Hrvatske na geopolitičkoj i vojnoj karti Europe. To će omogućiti da damo dodatni doprinos jačanju sigurnosti u našem dijelu Europe gdje će zračna nadmoć Rafalea biti bez premca”.

U kontekstu aktualnih sigurnosnih izazova izazvanih agresijom na Ukrajinu Frka-Petešić je istaknuo, kako je osobito danas od posebne važnosti jačanje sveukupnih zračnih sposobnosti NATO-a te je u tom smislu naglasio da je hrvatska Vlada pravovremeno prepoznala trendove te u zadnjih sedam godina udvostručila proračun Hrvatske vojske i započela konkretna ulaganja u modernizaciju svih grana Hrvatske vojske.

Francuski general, inspektor francuskih Oružanih snaga za ratno zrakoplovstvo gz Luc de Rancourt rekao je kako mu je bila iznimna čast surađivati sa Vladom Republike Hrvatske i Ministarstvom obrane. Poručio je kako je avion Rafale moćno i važno sredstvo pogotovo u aktualnim okolnostima promijenjenih sigurnosnih paradigmi izazvanim ratom u Ukrajini. Posebno je pohvalio hrvatske pilote i tehničare na trudu i sjajnoj obuci koju u Francuskoj provode zajedno sa kolegama iz francuskog ratnog zrakoplovstva.

U sklopu svečanosti primopredaje održan je prikaz sposobnosti francuskih VBA Rafale te su razmjeni službeni pokloni. Ministar Banožić od francuske strane dobio je maketu VBA Rafale sa hrvatskim oznakama, a francuskom generalu Rancourtu ministar je poklonio uokvirenu pilotsku kapu i pilotski znak Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Nakon službene ceremonije prijema aviona Rafale u Francuskoj, hrvatski piloti preletjet će u Centar za obuku Bordeaux gdje će se provoditi daljnja obuka djelatnika zrakoplovno tehničke službe i pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.