Ministar Banožić skrivio prometnu nesreću u kojoj je smrtno stradao 40-godišnji vozač kombija

Foto: Screenshot Youtube

Mario Banožić skrivio je rano jutros tešku prometnu nesreću. Na izlazu iz Vinkovaca prema Županji Banožić je osobnim automobilom pretjecao kamion te se izravno sudario s kombijem koji je dolazio iz suprotnog smjera, objavio je HRT.

40-godišnji vozač kombija smrtno je stradao. Ministar Banožić zadobio je teške ozljede i hospitaliziran je. Na izvanrednoj konferenciji za novinare premijer Andrej Plenković objavio je da je ministra Banožića razriješio dužnosti.

Policijska uprava vukovarsko-srijemska o nesreći izvijestila kratkim priopćenjem u kojem stoji:

“Jutros u 6.15 zaprimljena je dojava o prometnoj nesreći na državnoj cesti DC-55 na izlazu iz Vinkovaca prema Županji u kojoj su sudjelovali kombi vozilo i osobno vozilo. Vozač kombi vozila je u prometnoj nesreći smrtno stradao, dok je vozač osobnog vozila (državni dužnosnik), zbog zadobivenih ozljeda prevezen u Opću županijsku bolnicu Vinkovci.

U tijeku je očevid kojim rukovodi zamjenica Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru.

Od 08.15 sati za promet je zatvorena ta dionica državne ceste broj DC-55 (Vinkovci-Županja).”

Oglasio se i MORH:

“U jutarnjim satima u subotu 11. studenoga 2023. godine na državnoj cesti DC-55 na izlazu iz Vinkovaca prema Županji dogodila se prometna nesreća u kojoj je sudjelovao ministar obrane Mario Banožić s osobnim vozilom te vozač kombija.

Vozač kombi vozila u prometnoj nesreći je smrtno stradao.

Liječnička pomoć ministru obrane zbog zadobivenih ozljeda pružila se u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci.

U tijeku je očevid kojim rukovodi zamjenica Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru.”

 

Plenković smijenio Banožića i izrazio sućut obitelji smrtno stradalog Gorana Šarića

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je na konferenciji za medije u povodu jutrošnje prometne nesreće na cesti između Vinkovaca i Županje u kojoj je sudjelovao ministar obrane Mario Banožić, izrazio u svoje osobno ime i uime Vlade sućut obitelji smrtno stradalog gospodina Gorana Šarića.

„U istupima od jutros, u komunikaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane, Vlade, liječnika u vinkovačkoj bolnici, KBC-u Osijek te od Županijskog državnog odvjetništva, čuli ste o okolnostima nesreće koja se jutros dogodila. Izražavamo žaljenje i zabrinutost za zdravstveno stanje ministra Banožića koji je hospitaliziran u KBC-u Osijek s teškim tjelesnim ozljedama“, kazao je premijer Plenković.

Izvijestio je da je izražena sućut obitelji g. Šarića putem gradonačelnika Vinkovaca koji je posjetio suprugu g. Šarića.

„U kontaktu smo sa suprugom Marija Banožića“, dodao je.

Državni tajnik Jakop ovlašten da obavlja poslove ministra obrane

Predsjednik Vlade rekao je da je u ovim izvanrednim okolnostima, zbog ove teške prometne nesreće, danas popodne razriješio Marija Banožića dužnosti ministra obrane te je ovlastio državnog tajnika Zdravka Jakopa da obavlja sve poslove, kao državni tajnik, kako bi Ministarstvo obrane funkcioniralo na najkvalitetniji mogući način.

„Drugih informacija nemamo, želimo oporavak Mariju Banožiću, da se njegovo zdravstveno stanje stabilizira i još jednom izražavamo žaljenje što je došlo do prometne nesreće i pogibije g. Gorana Šarića“, kazao je premijer Plenković.

Novinare je zanimalo, budući da ministar Banožić kao štićena osoba ima pravo na osiguranje, a nije ga koristio, je li potrebno da se to postroži. Premijer Plenković je odgovorio da štićene osobe 2. kategorije imaju takav režim osiguranja da, ukoliko žele, mogu i sami voziti svoje vozilo.

„Više puta je danas komunicirano, g. Banožić je vozio svoje osobno vozilo, bio je bez osiguranja, išao je u privatnu situaciju, nije ništa na ništa službeno. Što se tiče režima koji se odnosi na štićene osobe, naravno da je uvijek bolje da su u vozilima koje voze profesionalci, ljudi koji su za to stručni i adekvatno obučeni te time povećavaju svoju sigurnost. Ovo je bila situacija u kojoj je on, tijekom vikenda, sam vozio svoj automobil i došlo je do teške prometne nesreće“, kazao je Plenković.

S obzirom da je Banožić razriješen, a poslove ministra obrane će obavljati državni tajnik Jakop, novinare je zanimalo koliko će to dugo trajati i kakav je hodogram.

„Nismo danas imali vremena za druge aktivnosti, ovo je izvanredna okolnost koja se jutros dogodila. Izrazito nam je žao da se dogodila“, poručio je premijer Plenković.

O svim daljnjim odlukama, dodao je premijer, javnost će biti obaviještena na vrijeme.

Na pitanje hoće li se pomoći obitelji g. Šarića, premijer Plenković je odgovorio da će se naći načina da se pomogne, a to je već danas prenio gradonačelnik Bosančić.

Na pitanje gdje je Banožić bio sinoć, premijer Plenković je odgovorio da ne zna. Napomenuo je da je Banožić jučer uime Vlade sudjelovao na Danu Vukovarsko-srijemske županije.

„To je bilo u Iloku tijekom jutarnjih sati, a gdje je bio sinoć – ja takvih informacija nemam“, kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.