Porazni demografski rezultati: rapidno starimo, probijene tri psihološke granice

Hrvatska rapidno stari, piše Tportal na osnovi statističkih podataka. Naime, još prije samo 50-ak godina, u našoj zemlji najviše je bilo mladih, najmanje starijih. Sada smo na najboljem putu da se ti odnosi zamijene, posebice ako pogledamo prošlu godinu u kojoj su probijene tri psihološke granice.

umirovljenici

Potpuni demografski rasap u 2013. dokazuje činjenica da su probijene tri brojke. U prošloj se godini vjenčalo tek 18.855 parova i to je prva godina da je broj vjenčanih pao ispod 20.000.

Još je jedna crna točka – razvelo se 6.288 parova i to je prva godina u kojoj je broj prešao psihološku granicu od šest tisuća. S obzirom na to da se u Hrvatskoj oko 90 posto djece rađa u braku, logičan je pad i u tom aspektu. Lani je rođeno 40.690 djece, što znači da će uskoro biti probijena i psihološka granica od 40 tisuća rođene djece u jednoj godini.

I prije katastrofalne 2013. demografi su upozoravali da Hrvatska, kada je stanovništvo u pitanju, klizi u propast. Njihove apele svaka bi dosadašnja vlada saslušala, no suvislu demografsku politiku nitko nije donio.