Kreće isplata uskrsnica i novčanih naknada zagrebačkim umirovljenicima

Kreće isplata novčane pomoći umirovljenicima za siječanj
Foto: Pixabay

Novčana naknada umirovljenicima koju daje Grad Zagreb za mjesec ožujak 2023. i uskrsnica u iznosu od 26,54 eura/200,00 kuna isplaćuje se putem tekućih računa i putem Hrvatske pošte za postojeće korisnike.

Pravo na novčanu naknadu i uskrsnicu ostvarili su umirovljenici kojima je ukupni prihod jednak ili manji od 238,90 eura mjesečno.

Sukladno Izmjenama i dopuni Odluke o socijalnoj skrbi, usvojenih na sjednici Gradske skupštine u veljači ove godine, a koja je na snagu stupila 8. ožujka povećan je dohodovni cenzus za stjecanje prava na novčanu naknadu umirovljenicima s 225,63 eura na 238,90 eura mjesečno. Pozivamo sve umirovljenika koji spadaju u ovu kategoriju (a koji imaju prebivalište u gradu Zagrebu neprekidno 5 godina prije podnošenja zahtjeva), a koji se do sada nisu javili, da predaju zahtjev I ostvare pravo na isplatu novčane naknade umirovljenicima.

Zahtjevi se mogu predati na adresi Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Nova cesta 1 ili na e-mail adresu [email protected].

Prema novoj Odluci, po prvi puta pravo na uskrsnicu, u iznosu od 26,54 eura/ 200,00 kuna, ostvaruju I korisnici doplatka za pomoć i njegu i osobnu invalidninu kao i korisnici prava na nacionalnu naknadu za starije osobe koji su podnijeli zahtjev Gradu Zagrebu u svrhu ostvarivanja navedenog prava.

Također, redovna isplata novčanih naknada  započela je sljedećim korisnicima: za plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja korisnicima novčane naknade umirovljenicima; doplatka za pomoć i njegu i osobne invalidnine; osobama kojima je priznato pravo na status roditelja njegovatelja ili status njegovatelja; za osobne potrebe (džeparac) korisnicima doma za starije; korisnicima prava na nacionalnu naknadu za starije osobe; korisnicima prava na doplatak za djecu.

Korisnici koji isplatu nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima deset dana od početka isplate nakon čega neće biti moguća retrogradna isplata za navedeni mjesec.