Od 1. siječnja povećat će se mirovine za više od 155.000 umirovljenika, u prosjeku za 510 kuna mjesečno

Foto: Pixabay

Izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju koje stupaju na snagu 1. siječnja 2023. uveden je novi model obiteljskih mirovina.

Uz zadržavanje vlastite, hrvatski umirovljenici moći će naslijediti 27 posto obiteljske mirovine preminulog supružnika, a novi model počet će se primjenjivati od početka iduće godine, objavio je tportal.

Spomenutom novinom bit će obuhvaćeno više od 155.000 korisnika s prosječnim povećanjem ukupnog prihoda od 510 kuna mjesečno.

Povećava se i polazni faktor za svaki mjesec ostvarivanja prava na starosnu mirovinu nakon navršene propisane starosne dobi, tzv. bonifikacija sa sadašnjih 0,34 posto na 0,45 posto, kao i polazni faktor za ponovno određivanje mirovine koja je bila obustavljena u razdoblju zaposlenja s 0,15 posto na 0,25 posto.

Time se potiče duži ostanak u svijetu rada te otvara mogućnost za veću mirovinu jer se, primjerice, za najviše pet godina kasnijeg umirovljenja mirovina može povećati za 27 posto dok se prema važećoj bonifikaciji može povećati za 20,4 posto.

Također, od 1. siječnja najniže mirovine dodatno rastu za ukupno tri posto.